Een privéwoning in Brussel was aan een grondige renovatie en, vooral, betere isolatie toe. In SOPREMA’s PAVATEX-gamma op basis van houtvezel vond woningeigenaar Renaud alle producten die hij zocht om zowel binnen- als buitenshuis tot een uitstekende thermische en akoestische isolatie te komen.
Omdat buitenisolatie op de bakstenen buitenmuren alvast niet de ideale optie bleek, opteerde eigenaar Renaud ervoor om de woning volledig te laten strippen en van natuurlijke houtvezelisolatie te voorzien. In het ruime PAVATEX-gamma van SOPREMA vond hij een geschikte oplossing om zowel de vloeren en plafonds als het dak en de dakkapel van de woning van aangepaste isolatie te voorzien. Een groot deel van de renovatiewerken voerde hij zelf uit, maar waar nodig kon hij op de hulp van Fermacell-installateur Cedepat en Dakwerken Delleuse Marc rekenen.
Tijdelijke afdichting
Voor de dakrenovatie opteerde Renaud voor een gecombineerd dak, met zowel isolatie aan de binnen- als aan de buitenzijde. Door Isolair met een dikte van 12 cm op de dakspanten te plaatsen, creëerde hij een sarkingdak. “Een groot pluspunt van dit dampdoorlatende en vochtregulerende materiaal, is dat het dankzij de goede regen- en windbestendigheid tot 3 maanden lang als tijdelijke afdichting kan dienen tijdens de bouwwerken”, zegt Renaud. “Bovendien zit je met Isolair ook goed wat de weerstand tegen brand en bescherming tegen geluid betreft.”
Tussen de draagbalken zorgt Pavaflex Plus voor een tweede isolatielaag. “De hoge lambdawaarde maakt deze natuurlijke, flexibele houtvezelisolatie tot ideaal materiaal om tussen de balken van een houtskeletconstructie te gebruiken”, weet Renaud. “Onder meer door haar uitstekende klemwerking laat de isolatie zich zeer eenvoudig verwerken. Ze onderging bovendien een natuurlijk ondierwerend proces en een brandvertragende behandeling.” Daaronder verzekert een Pavatex DB 3.5 damprem de luchtdichtheid. Vlak boven de eindafwerking vond de elektriciteitsbekabeling nog een plaatsje. Die eindafwerking gebeurde met met Pavacoustic 33 G, een op gipsplaat verlijmde houtvezelplaat die voor extra akoestische afdichting zorgt.
“Een groot pluspunt van zowel Isolair op zich als Pavatherm plus: dankzij hun goede regen- en windbestendigheid kunnen ze tot 3 maanden lang als tijdelijke afdichting dienen tijdens de bouwwerken.” – Renaud, woningeigenaar
Vochtbestendigheid
Op het gelijkvloers bepaalden twee factoren mee de materiaalkeuze voor de plafonds: de badkamer zou zich op dit niveau bevinden en de slaapkamers van de kinderen zouden op de verdieping erboven komen. “Vandaar dat Pavaferm, door zijn sterke vochtbestendigheid en uitstekende akoestische kwaliteiten, de logische keuze bleek”, aldus Renaud. Door verlijming op een Fermacell-gipsvezelplaat, ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes, kon hij de reeds uitstekende vochtbestendigheid van dit materiaal extra bestendigen. Een Pavacoustic schuimrubberband versterkt de akoestische eigenschappen.
Voor de twee kinderkamers voorzag Renaud een mezzanine, die hij zelf bouwde. Eigenlijk twee mezzanines, want om trillingen te voorkomen, hield hij de vloeren van beide kamers bewust gescheiden van elkaar. Dat deed hij met behulp van een scheidingswand, om akoestische redenen afgewerkt met Pavaferm. Tussen de vloer van de kinderkamers en het Pavaferm plafond van de benedenverdieping voorzag Renaud ook een laag Pavaflex Plus.
Sterke geluidsisolatie
Om de dakkapel te renoveren die zich in de kinderkamer aan de straatkant bevindt, ging Renaud voor een nog betere geluidsisolatie. Voor het onderdak koos hij voor Pavatherm Plus. Eigenlijk combineert dit Isoroof, een isolerend paneel in Isolair, en een Pavatherm onderdakplaat in één product. Ook dit leent zich ertoe om het als tijdelijke afdichting te gebruiken, en dit tot drie maanden lang. Zijn uitstekende geluidsisolatie dankt Pavatherm plus aan zijn hoge dichtheid en zijn poreuze structuur. “Zo kan ik de nachtrust van mijn beide kinderen te allen tijde verzekeren en kunnen we meteen ook zelf op beide oren slapen”, lacht Renaud.