Julia Lohman kwam op de proppen met een installatie gemaakt van zeewier, genaamd Hidaka Ohmu. De in Duitsland geboren ontwerpster en onderzoekster kaart daarmee de klimaatcrisis aan. Bezoekers van de tentoonstelling 'Partnering with Nature' in New York konden het werk alvast bewonderen.
De Hidaka Ohmu van Julia Lohmann ontleent zijn naam aan de Hidaka alg waar hij van gemaakt is en zijn gelijkenis met Ohmu, insectenachtige wezens uit de Japanse animatiefilm 'Nausicaä of the Valley of the Wind' uit 1984. Hidaka Ohmu is onderdeel van de expo 'Partnering with Nature' in het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York. Het object dompelt mensen onder in de fauna en flora van onze aarde. Hidaka Ohmu ruikt niet alleen naar de zee, maar bevat ook bestandsdelen ervan. Het is een organisch, doorzichtig huid-op-frame paviljoen gemaakt van algen en rotan. Afhankelijk van het licht, veranderen de kleuren.
De ontwerpster en onderzoekster aan de Aalto University in Finland koos niet zomaar voor zeewier. Het materiaal is voor haar een ware muze. Lohmann ziet haar creatieve en speculatieve werk met macroalgen als een case study die niet-fossiele materialen en andere hulpbronnen onder de loep neemt. Het is voor haar dan ook van uiterst belang vanwege de klimaatcrisis. \"We hebben een empathische, meer mensgerichte manier van omgaan met de natuur nodig”, vindt ze. “Elke soort heeft namelijk evenveel recht om te leven op deze planeet. We kunnen dezelfde menselijke vindingrijkheid die het klimaatprobleem heeft veroorzaakt gebruiken om het ecosysteem te beschermen en te regenereren\".
Om haar boodschap extra kracht bij te zetten, richtte Julia Lohmann het Department of Seaweed op tijdens haar doctoraatsstudie aan het Royal College of Art en Victoria & Albert Museum, Londen, in 2013. Het is een internationaal platform voor de exploratie van zeewier als duurzame hulpbron. Het DoS hanteert een meer mensgerichte aanpak en werkt samen met een experts, zoals wetenschappers, designers, kunstenaars, filosofen en juristen.
Naast het concrete onderzoek en de ontwikkeling van algen als materiaal als mogelijke vervanger van leer, textiel, hout, papier en plastic, tekent de DoS toekomstscenario’s uit vanuit verschillende perspectieven. Die helpen onder meer bij de creatie en het gebruik van andere natuurlijke hulpbronnen.