Aan de Vilvoordsesteenweg in Neder-over-Heembeek heeft Net Brussel onlangs Recypark Buda geopend, een geavanceerd recyclagepark dat het oude vervangt. Dit park, ontworpen door evr architecten en Atelier 229 architectes, bestaat uit een halfopen afvalsorteerhal en een kantoorgebouw, beide opvallend door hun houten structuur. Voor deze structuren werd lokaal gewonnen PEFC-gecertificeerd hout gebruikt, wat neerkomt op zo’n 1.000 m³.
Recypark Buda, met een oppervlakte van 31.000 m², symboliseert de herpositionering van Net Brussel in de circulaire economie van Brussel. Het project, bekroond als laureaat van het be.exemplary initiatief in 2019, dient als referentie voor toekomstige bouwprojecten van deze instelling. Het park is uitgerust met een reeks duurzame technologieën zoals een warmtekrachtkoppelingssysteem, fotovoltaïsche panelen, en regenwatertanks, wat het tot een toonbeeld van duurzaamheid maakt.
Het kantoorgebouw en de afvalsorteerhal zijn voornamelijk opgetrokken uit hout van lokale, PEFC-gecertificeerde bossen, wat bijdraagt aan de ecologische verantwoordelijkheid van het project. Adel Lassouli, persverantwoordelijke van Net Brussel, benadrukt dat duurzame ontwikkeling niet alleen een esthetische verbetering is, maar ook minder onderhoud vergt en lokale toeleveringsketens stimuleert.
Frédéric Bertrand, directeur van StructureWood, legt uit dat de vakwerkstructuur van de hal bestaat uit verlijmd gelamineerd hout, met douglassparpalen die de buitenzijde sieren. De kantoorgebouwen maken gebruik van CLT-vloeren en geïsoleerde houtskeletgevels, ontworpen om alle verbindingen zo onzichtbaar mogelijk te houden.
"Houtbouw biedt meerdere voordelen: van brandveiligheid tot flexibiliteit in design, en draagt bij aan een koolstofarme en aangename omgeving."