Performant persfitting systeem voor AZ Delta Roeselare

De nieuwe hoofdcampus in Rumbeke van AZ Delta wordt gebouwd naar een ontwerp van VK Architects & Engineers, het ontwerp- en studiebureau uit dezelfde stad. Na de ruwbouwwerkzaamheden en de omgevingsaanleg werd in mei 2017 gestart met de installatie van de technieken. Het lot sanitair & HVAC werd verdeeld over drie integratoren, die voor verwarming o.m. opteerden voor het persfitting systeem van Viega.

De nieuwe ziekenhuiscampus in Rumbeke maakt deel uit van AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout. De campus omvat drie volumes: het ziekenhuis in gekantelde L-vorm, het logistieke blok voor ondersteunende functies, en de powerplant voor het opwekken van energie.

 

Poolconcept

In het ziekenhuis worden alle functies compact in zeven bouwlagen ondergebracht en wordt het poolconcept toegepast: polikliniek, verpleegeenheden en dagziekenhuis worden bouwkundig gegroepeerd in echte zorgvloeren. In het logistieke gebouw zijn o.m. de ziekenhuisapotheek, het labo en andere diensten die verband houden met het ziekenhuisnetwerk (samenwerking met de andere campussen) gevestigd. In de powerplant tenslotte bevinden zich alle technische installaties, noodgroepen etc. Deze zijn in een afzonderlijk blok ondergebracht, om geluidshinder te vermijden en met het oog op onderhouds- of andere werkzaamheden in de toekomst.

Na de ruwbouwwerkzaamheden door het consortium Jan De Nul-Van Laere werd met het consortium Wycor-Jansen een pilootaannemer aangesteld voor de volledige inrichting en organisatie van de werf. Vervolgens werden de andere loten samengesteld en aanbesteed. De bouwheer stelde de afwerking van het ziekenhuis en het logistieke blok (aanvankelijk 2 bouwlagen, later opgetrokken tot 4) prioritair.

 

Sanitair & HVAC één lot

Sanitair & HVAC werden samengenomen omdat meestal dezelfde leidingtrajecten worden gevolgd. Het HVAC luik werd verdeeld over drie integratoren van de THV Tribus Delta: Axima, Cegelec en SPIE, die elk op hun beurt samenwerkten met meerdere aannemingsbedrijven. Elk van de integratoren nam gespecialiseerde technieken voor zijn rekening: Cegelec stond in voor de stookplaats (met 2 WKK en 4 gasverwarmingsketels) in de powerplant, Axima voor de koeltorens en –machines in de powerplant, en SPIE voor het parkingtracé tussen de verschillende bouwvolumes en het gehele logistieke blok. Het ziekenhuis werd in grote lijnen van boven tot onder verdeeld tussen deze drie integratoren”, aldus Steven Degryse, Projectingenieur dienst bouwprojecten AZ Delta.  

 

Kostenefficiënter

“Naar technieken werd zowel voor HVAC als voor sanitair, voor duurzame oplossingen geopteerd”, aldus Degryse. “Zo bleek het naar tijdsgebruik kostenefficiënter om met een persfitting systeem te werken, zeker wat het verbinden van leidingen in de verpleegeenheden betreft. In de technische kokers werd er – om redenen van toegankelijkheid bij eventuele defecten – nog voor gelaste verbindingen geopteerd. Uit onze marktstudie rond perssystemen bleek het Viega-systeem – onder meer door de dubbele persfitting – de meest geschikte oplossing te zijn.“
 

 

Fitting met gedwongen lekkage

Voor verwarmingsleidingen werd o.m. gebruik gemaakt van Viega-oplossingen: “Het Prestabo-persfitting systeem met persfittingen en buizen van ongelegeerd staal E235 is aan de buitenzijde galvanisch verzinkt met een zinklaagdikte van 8-15μm. Voor een optimaal resultaat moeten de juiste Viegagereedschappen – perstangen en persklauwen – worden gebruikt. Door de geleidelijke insteek van de buizen wordt de dichtingsring niet beschadigd”, aldus Boudewijn Vermeiren, Sales Manager Projects bij Viega Belgium.

“Bij dichtheidstests garandeert Viega dat niet-geperste verbindingen onmiddellijk worden herkend. Een klein kanaaltje in de persring zal bij niet-verpersing 100% zeker lekken indien de installatie tussentijds, proefondervindelijk, wordt getest. Deze oplossing droeg de voorkeur van de bouwheer weg omdat ze – ook na de oplevering en tijdens de exploitatiefase van het gebouw – bedrijfszeker en betrouwbaar is. Zo werden alle verwarmingsleidingen in het parkinggedeelte vanaf de technische kokers – behalve in de onderstations – met Prestabo persfittingen (tot diameter 64) verperst.“

 

3,5 seconden per persing

Het persfitting systeem biedt niet enkel een oplossing voor het manifeste tekort aan gekwalificeerde lassers. Er is ook het aspect tijdswinst: één persing – ongeacht de buisdiameter – neemt slechts 3,5 seconden in beslag. In dit project werden Prestabo fittingen met diameters tussen 15 mm en 64 mm aangewend. Viega Belgium leverde ook support op de werf; bij aanvang van de werkzaamheden werd de performante techniek (afsnijden van de buis,
bevestigen, markeren) door specialisten van de fabrikant gedemonstreerd. Naast het Prestabo leidingsysteem voor gesloten toepassingen in CV of koelinstallaties, heeft Viega ook een dubbelverzinkte variant voor brandleidingen.

 

Buisleidingsystemen

“Als Duits familiebedrijf dat kwaliteit en service hoog in het vaandel draagt, heeft Viega nog steeds vier systeemgroepen – Profipress koper (traditionele sanitaire en gas toepassing), Prestabo (verwarming), Sanpress Inox (sanitair en gas toepassingen) en Smartpress (verwarming en sanitaire toepassingen) – in het gamma”, besluit Jo Devos, Marketing Viega Belgium.

“De grote stock aan producten in ons Logistiek centrum in Ennest (Duitsland) maakt een snelle levering mogelijk. Het afstoppen van onze inox- en kunststofproducten met kunststofdoppen, om vuil en stof tegen te gaan, is een ander punt waarmee Viega het verschil maakt.”

Bron: Philip Declercq © Techcare
Deel dit artikel:
Onze partners