Eind 2019 mochten de medewerkers van Provincie Antwerpen terugkeren naar hun gekende omgeving van het Koning Albertpark. Het oude kantoorgebouw uit begin de jaren 70 voldeed niet meer aan de hedendaagse werking. Een studie wees uit dat het goedkoper en bovendien efficiënter was om een nieuwbouw op te trekken, eerder dan het bestaande gebouw te renoveren. Het resultaat? Een nieuwe landmark voor de Provincie Antwerpen, ontworpen door XDGA Architecten.
Het Antwerpse provinciehuis is uiterst compact, duurzaam en toegankelijk. Het gebouw heeft naast een kantoorfunctie ook een congrescentrum dat afgehuurd kan worden. De bovenverdieping werd ingericht als de nieuwe werkplek van de gouverneur en de gedeputeerden van de provincie. De werking vereist bovendien grote, open oppervlakten op elke verdieping. Daarom werd gekozen voor een sculpturale vorm, opgebouwd uit rechthoekige plattegronden en verticaal doorlopende kernen.
Opvallende glasmozaïeken gevel
Ongewoon is de opbouw van het glasmozaïek in de geventileerde gevel van de toren. Het gebouw telt maar liefst 683 driehoekige ramen. Die driehoekige beglazing loopt uit in scherpe punten.
Niet-absorberende gevels
ACO zorgde naast de afwatering in de parkeergarage ook voor de afwatering van de gevels. Bij een standaard gevelafwerking zal er steeds een deel van het water geabsorbeerd worden door het gevelmateriaal. Dat was hier niet het geval. We onderscheidden hier 2 niet-absorberende geveltypes: enerzijds de opstaande gevel van helderwitte glaspastilles en anderzijds de glaspartijen.
Wat werd er voorgesteld?
Het water van de glaspartijen wordt opgevangen door het lijnafwateringssysteem Profiline. Deze kanalen met open wandstructuur vangen het water op en laten het hier via zijdelingse drainagebuizen verder infiltreren in de bodem.
Profiline zorgt voor een snelle en veilige afvoer van het water. Het systeem voorkomt opspattend water en mogelijke beschadiging van de gevelconstructie door slagregen of smeltwater. Bovendien kan dankzij Profiline de opgelegde drempel van 15 cm worden verlaagd naar 2 cm, conform de TV244 van het WTCB. De binnenruimte is hiermee beschermd tegen indringend water.