Permanente toptentoonstelling in gerestaureerde Sint-Pieterskerk

In een coronaloze tijd kon je in Leuven normaal gezien vanaf 7 maart genieten van de permanente toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Het project plaatst topwerken van onder andere de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug in hun authentieke context en toont ze op een hedendaagse en innovatieve manier.

De volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven moet de setting vormen van een nieuwe permanente presentatie van Vlaamse topstukken, gecureerd door M Leuven. De blikvangers zijn de twee belangrijkste werken van de Vlaamse Meester Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’. Bouts schilderde de werken 560 jaar geleden speciaal voor de kerk. Hij is overigens de eerste die Jezus en zijn apostelen in de iconische compositie rond de tafel schilderde, 30 jaar voor Leonardo Da Vinci dat deed.

“Dieric Bouts betekent voor Leuven wat Jan Van Eyck betekent voor Gent. Bouts is een van de grote Vlaamse Meesters uit de Renaissance die Leuven op de kaart heeft gezet”, vertelt burgemeester Mohamed Ridouani. “We willen Leuven dan ook wereldwijd presenteren als dé stad van Bouts. Deze nieuwe opstelling is echt iets waar de Leuvenaars fier op mogen zijn: we tonen topstukken van wereldklasse uit eigen stad, en dat op een innovatieve en interactieve manier.”

Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ maakt deel uit van het Vlaamse Meesters-project van Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse Meesters internationaal in de kijker te zetten. Toerisme Vlaanderen investeerde meer dan een half miljoen euro in het Leuvense project. “Dieric Bouts is, samen met Rogier Van der Weyden, Hans Memling en de gebroeders Van Eyck, één van de bekendste Vlaamse Meesters”, aldus Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Dit unieke project, laat de bezoeker niet alleen kennismaken met de topstukken in de Sint-Pieterskerk. Door middel van technologie wordt de bezoeker ook verleid om de stad Leuven, het decor waar Bouts leefde en werkte, te ontdekken.”

Na meer dan 30 jaar uit de stellingen

De permanente expositie huist in een van de bekendste gebouwen in Leuven: de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt. De gotische kerk onderging een uitgebreide restauratie. “De restauratie nam maar liefst 35 jaar in beslag: er werd 25 jaar aan de buitenkant gewerkt, en daarna nog eens 10 jaar aan de binnenkant”, vertelt schepen van restauraties Dirk Vansina. “Mits goede zorgen, is onze Sint-Pieterskerk de komende 50 jaar restauratie-vrij. Alhoewel, helemaal ‘af’ zal het werk aan zo’n iconisch monument nooit zijn.”

Het belang van de Sint-Pieterskerk, net zoals dat van Dieric Bouts, staat buiten kijf. “De kerk is een rolmodel voor het goed behoud van ons waardevol stadspatrimonium”, zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “Zeker omdat de kerk, naast het Groot Begijnhof, het enige Leuvense door UNESCO erkende werelderfgoed is. En het eerste project van het nieuwe kerkenbeleidsplan – een langetermijnvisie rond het (her)gebruik van eredienstgebouwen – dat volledig uitgerold is.”

Meer informatie over ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ ontdek je op www.diericbouts.be.

Deel dit artikel:
Onze partners