Cohousing, het is een begrip dat steeds meer architecten en particuliere bouwers intrigeert. Ingenieur-architect Peter Leroy van het Antwerpse ontwerpbureau Stramien is één van hen. Op een studiedag rond groepswoningbouw lichtte hij het nieuwe bouw- en woonconcept toe aan de hand van een pas gerealiseerd cohousing-project in Vinderhoute (Lovendegem). Leroy en zijn collega’s bij Stramien geloven rotsvast in het cohousing-principe en beschouwen het al een van dé bouw- en leefmethoden van de toekomst.
Cohousing in Vinderhoute
Het project in Vinderhoute is tamelijk bijzonder. Zeventien gezinnen hebben het op eigen initiatief (en dus los van een bouwpromotor) opgestart. Hun gezamenlijke inspanningen hebben geresulteerd in 17 compacte, zuidelijk georiënteerde passiefwoningen met ruime tuinen. De woningen hebben allen een houtskeletstructuur. De afstand tussen de huizen is precies berekend om – zelfs in de herfst en de lente – maximale bezonning toe te laten. Het gemeenschapshuis bevindt zich centraal op het terrein.
Oplossing voor maatschappelijke problemen
Ingenieur-architect Peter Leroy (Stramien) is een grote voorstander van het co-housingprincipe en ziet het als een noodzakelijke volgende stap om de problemen in onze samenleving aan te pakken: “Er gaat mijns inziens wat te veel aandacht naar het individuele E-peil en te weinig aandacht naar de manier van samenleven. Natuurlijk moet een woning goed geïsoleerd en luchtdicht zijn, dat is stilaan vanzelfsprekend. Maar die nagestreefde duurzaamheid situeert zich nu veel meer in het aanpakken van maatschappelijke problemen zoals verzuring, vergrijzing en vereenzaming. Vandaar dat we met Stramien mensen proberen te zoeken die bereid zijn om op deze manier te gaan leven. We willen het typische individuele woonpatroon doorbreken met deze veel ‘socialere’ manier van samenleven. Ik noem cohousing dan ook liever ‘wonen in meervoud’.”
Meer informatie over cohousing vindt u op http://www.cohousingplatform.be/
Foto's en afbeeldingen: Stramien