In Evere hebben de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en Comensia recent het sociale woonproject ‘Strijdros’ ingehuldigd. Het project omvat 130 nieuwe sociale woningen, alsook een hoogwaardige collectieve voorziening met nieuwe lokalen voor het Maison Coopérative Destrier. Het ontwerp is van Pierre Blondel Architectes en de uitvoering werd verzorgd door aannemersbedrijf Cordeel.
Het nieuwe project Strijdros, dat deel uitmaakt van het Gewestelijk Huisvestingsplan, werd gerealiseerd tussen de Leuvensesteenweg en de huizen van de tuinwijk Strijdros. De oude, kleine gebouwen in een groene omgeving zijn vervangen door twaalf aan elkaar grenzende gebouwen die als een symmetrisch lint zijn neergezet.
Hoewel het groene en luchtige karakter van de site behouden blijft, hebben het ontwerp en de ritmiek van deze nieuwe gebouwen het mogelijk gemaakt om de oorspronkelijke 47 woningen op een vloeiende en harmonieuze manier uit te breiden naar 130. Dit was een grote uitdaging voor architectenbureau Pierre Blondel.
De nieuwe gebouwen van project Strijdros spelen in op de behoeften van zowel alleenstaanden als grote gezinnen door een gevarieerd aanbod aan appartementen. Er zijn in totaal 42 woningen met één slaapkamer, 40 appartementen met twee slaapkamers, 39 woningen met drie of meer slaapkamers en 9 woningen voor personen met een beperkte mobiliteit.
Alle woningen beschikken over ten minste één privé buitenruimte, in de vorm van een balkon, een loggia, een hooggelegen terras of een terras in een open tuin. Op een van de daken van het project is ook een groot gemeenschappelijk terras ingericht.
In het midden van de site, tegenover de huizen van de tuinwijk, bevinden zich de nieuwe lokalen van het Maison Coopérative Destrier. Dankzij de ligging en zichtbaarheid zal deze locatie dienen als een scharnierpunt tussen de tuinwijk en het nieuwe complex. Bewoners en buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten voor initiatieven en activiteiten die de sociale cohesie bevorderen. In de zomer kunnen ze in de groene omgeving genieten van de moestuin, buitentafels, banken en de speeltuin.
Door hun typologie zijn de gebouwen opmerkelijk compact en daardoor van nature energiezuinig. Om de vraag naar primaire energie te beperken, ligt de nadruk eerst op de isolatie en luchtdichtheid van de gebouwschil, vervolgens op de thermische kwaliteit van de ramen en beglazing, de levering van lagetemperatuurwarmte en ten slotte de opvang van zonne-energie. De gebouwen zijn ook uitgerust met een balansventilatiesysteem en voldoen aan de passiefnormen.
De architecten hebben bovendien bijzondere aandacht besteed aan de lichtinval, door de hoogtes van de gebouwen af te stemmen op de locatie en door grote raampartijen in de woningen te integreren. Zo kunnen bewoners optimaal profiteren van natuurlijk licht en van het uitzicht op de groene omgeving.