Pilootproject Werflink lijkt blijvertje na uitstekend rapport

Werflink, het online deelplatform voor bouwmateriaal en -materieel dat BESIX midden vorig jaar samen met de Vlaamse Confederatie Bouw en Vlaanderen Circulair lanceerde, onderging onlangs zijn geplande evaluatie. Het pilootproject kreeg een uitstekend rapport en dus wordt het platform uitgebouwd. “We willen uitbreiden naar Nederland en zullen binnenkort ook alle andere bedrijven uit de bouwsector en de keten toegang geven tot het platform”, klinkt het.

Bouwbedrijven blijven vaak zitten met overschotten ruwbouw- en afwerkingsmaterialen. Ze gebruiken hun werfmaterieel ook niet heel de tijd. BESIX wou daar iets aan doen en lanceerde daarom een jaar geleden Werflink, in samenwerking met de VCB en Vlaanderen Circulair. Via het online deelplatform en de mobiele app, beide gratis, kunnen Belgische bouwbedrijven die lid zijn van de VCB zo’n overschotten uitwisselen, via verhuur of verkoop. Ook transport en diensten worden er aangeboden.

Het ging om een pilootproject en dus volgde onlangs, na onder meer een bevraging onder de participanten, een evaluatie. “Wij hebben een onderzoek laten doen door een student van Fontys Hogescholen, met als onderzoeksvraag: is er behoefte aan Werflink en zijn bouwbedrijven bereid materiaal en materieel te delen?”, zegt Laury Zwart, marketing & communication manager bij FLOOW2, dat het Werflinkplatform realiseerde.


Zeshonderd gebruikers

En Werflink bleek een succes. “Het deelplatform telt zeshonderd gebruikers. Op 1 januari van dit jaar waren dat er nog maar 330, wat duidt op een exponentiële groei de laatste maanden. Dat heeft volgens ons te maken met het feit dat circulair bouwen steeds meer aandacht krijgt, via allerlei initiatieven en organisaties. Bouwbedrijven beseffen daardoor steeds meer dat ze mee op de kar moeten springen, en dan is Werflink een welgekomen, want laagdrempelige eerste stap. Je bent circulair bezig zonder er je hele productieproces voor te moeten aanpassen en kan er onmiddellijk mee beginnen.” Het gaat om zeshonderd accounts, niet om zeshonderd verschillende bedrijven. “Want in een bepaald bedrijf kunnen verschillende mensen toegang hebben tot Werflink. Het onderzoek wees uit dat in totaal zo’n driehonderd bouwbedrijven gebruikmaken van Werflink. De meeste daarvan tellen meer dan honderd werknemers.”


Vijtien matches sinds de start

“Momenteel staan er zestig aangeboden items op Werflink met een totale waarde van 65.000 euro. Het overgrote deel bestaat uit restmaterialen. Het aanbod van transport en diensten valt wat tegen. De gebruikers zijn meestal inkopers of werfleiders en de voornaamste redenen die de respondenten in de enquête gaven om Werflink te gebruiken, zijn verspilling tegengaan en kosten besparen. Zowel een duurzame als een financiële drijfveer dus. Sinds de opstart in juni 2018 zijn er 15 matches of iets meer dan één match per maand geweest, goed voor een geldstroom van 38.000 euro. Maar wij weten dat er ook bedrijven zijn die buiten Werflink om deals sluiten, dus het eigenlijke aantal matches ligt vermoedelijk nog een stuk hoger.”

Bouwbedrijf Vanhout maakte onlangs voor het eerst gebruik van het deelplatform dat door zijn moederbedrijf BESIX in het leven werd geroepen. “We waren aangenaam verrast door het feit dat er reeds enkele dagen later al reactie volgde op onze advertentie van stellingkasten. Na enkele berichtjes via het berichtensysteem van Werflink hebben we de deal met 2eco daarna telefonisch voort afgehandeld”, zegt Wine Vandenrul, verantwoordelijk voor logistiek en magazijnbeheer bij Vanhout. Hij kijkt wekelijks ook zelf of er materialen op Werflink staan die Vanhout zou kunnen gebruiken.


Toekomst

“Hoe het nu verdergaat met Werflink? We hebben besloten de pilootfase nog wat te verlengen, sowieso tot 31 december 2019, maar met de intentie om Werflink ook na 1 januari 2020 door te zetten. We gaan het platform nu ook openstellen voor alle bedrijven uit de bouwsector, niet langer enkel voor aannemers. Ook stockagebedrijven – waar echt nood aan bleek omdat een onmiddellijke transfer van het materiaal of materieel soms niet mogelijk is gezien werven niet altijd mooi op elkaar aansluiten –, elektriciens, installatiebedrijven, recyclagebedrijven, schilders enzovoort krijgen nu toegang. Voor BESIX en zijn dochterondernemingen en leden van de VCB blijft het gebruik kosteloos, die andere bedrijven vragen we wel een bijdrage vanaf 25 euro per maand, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Voorts willen we de mogelijkheid bekijken ook particulieren Werflink te laten gebruiken. Om Werflink nog extra te boosten, willen we ook nog enkele grote spelers enthousiasmeren. Zij hebben vaak heel wat vestigingen en tal van dochterondernemingen, waarvoor we met Werflink nieuwe interne en externe uitwisselingen kunnen ondersteunen.”

En Zwart geeft nog een nieuwtje mee. “We hebben een sharingscan, een online rekentool, ontwikkeld waarmee bedrijven zelf simpel kunnen nagaan wat zij door het gebruik van Werflink zouden kunnen verdienen en besparen, zowel op economisch als ecologisch gebied.”

Deel dit artikel:
Onze partners