Pixelstone: gevels in 3D printen met minibakstenen

Vlamingen worden geboren met een baksteen in de maag. Logisch dat twee Nederlanders zich de vraag stelden: “Kan de baksteen anders?” De Pixelstone, een minibaksteen van 1 cm3, is hun antwoord. 

Steenstrips zijn een ingeburgerd alternatief voor de baksteen als gevelafwerking. Maar sommige architecten vinden het geen authentiek materiaal en zien het als een puur deco(r)product. Ze zweren dan ook bij de oerbaksteen. Hans Lankhaar en Bram van den Haspel lanceren daarom de Pixelstone als alternatief.

 

Hoe werkt het?

Pixelstones zijn zeer kleine baksteentjes die in bakken door de baksteen industrie kunnen worden aangeleverd. Deze ‘cartridges’ kunnen met één steenkleur gevuld worden, maar ook met nuanceringen, variaties rond een bepaalde tint.

De Pixelstones worden vanuit de cartridges naar de mixer gepompt. Deze mixer stuurt de steentjes in de juiste volgorde naar de printkop. De printkop, die door een soort robot bestuurd wordt, legt de Pixelstone op de juiste plaats en lijmt hem vast.

 

Minder energieverbruik

Naast architecturale voordelen is er ook het voordeel dat er minder energie nodig is om Pixelstones te maken. Een Pixelstone moet ongeveer 1 tot 2 uur in de oven wat in vergelijking tot een gewone baksteen, die 3 dagen moet bakken, zeer weinig is. Door het kleinere formaat is er volgens de uitvinders per kg materiaal 90% minder energie nodig.

 

De toekomst van de Pixelston

De ondernemers hopen binnen 2 jaar een printer beschikbaar te hebben die 5m²/uur kan printen en die de steentjes automatisch kan verlijmen op prefab gevalpanelen. Het uiteindelijke doel is om een printer te ontwikkelen die in staat is om volledige 3D-constructies te printen.

 

3D-geprinte gevel

Pixelstone is niet de eerste start-up van de ondernemers. Met LAB3D, hun eerste start-up, ontwikkelden ze voor DeltaSync (gespecialiseerd in drijvende urbanisatie) een drijvende gevel. Deze gevel werd 3D-geprint in een zeer hoge resolutie, daardoor is het mogelijk om isolatie te integreren in het ontwerp. Daarnaast kan er ook plaats voorzien worden voor leidingen en kozijnen.

Onze partners