Het wintercircus in Gent. Een oude reus die gereanimeerd werd, en nu fungeert als de nieuwe hotspot van Gent. De VRT zond er al het WK voetbal uit, maar dat was slechts het begin: het gebouw is klaar om een wervelende cultuurtempel te worden in hartje Gent. In de podcastaflevering die Architectura over het wintercircus opnam, bleek dat de verschillende partijen die meewerkten aan de realisatie van het project met recht en reden trots zijn op hun bijdrage. Zo ook VK Architects & Engineers.
VK Architects & Engineers heeft met een heel team van stabiliteitsingenieurs en ingenieurs van technieken voor sanitair het project rond het wintercircus opgevolgd. “Maar in dit geval hebben we ook akoestiek opgevolgd en de brandveiligheid”, zegt Koen Feyaerts van VK Architects & Engineers. “We hebben er een mooie klus aan gehad.”
Koen Feyaerts noemt het wintercircus een levende bibliotheek van bouwmethodes. “Het is een gebouw dat dateert van de 19de eeuw. Toen werd er gebouwd met metselwerk, arduinen stenen en gietijzeren kolommen. Dat zijn allemaal bouwmethodes die nu minder aan de orde zijn.” In het oorspronkelijke wintercircus was er geen zichtbaar beton. “Bij de restauratie in 1920 en ook bij de omvorming naar een garage, is er dan wel beton toegevoegd. En tijdens de renovatie hebben wij er nog heel wat moderne technieken aan toegevoegd. Denk aan staalvezelbeton, spuitbeton… Je kan er een wandeling door de geschiedenis maken.”
De diepte in
Bij de renovatiewerken is er niet alleen aan de oppervlakte gewerkt, ook ondergronds viel er nog werk te verrichten. “Het oude wintercircus bestond uit een reeks gebouwen die in het midden een plein omcirkelden. Maar onder dat plein zat er eigenlijk niks”, zegt Koen Feyaerts. “We hebben alle funderingen 5-7 meter moeten verdiepen, om binnen die put een nieuwbouw rockzaal te bouwen binnen het oude historische gebouw.”
Onder die rockzaal zit ook nog een bioveld verwerkt, met boringen tot 150 meter diep. “Dat is een uniek gegeven”, weet ook Feyaerts. “Bij de bouw van De Krook is ook een bioveld uitgevoerd, en we hebben die twee biovelden aan elkaar verbonden, zodat die twee gebouwen onderling warmte en koude kunnen uitwisselen.”
Akoestiek
Het wintercircus is een oud en groot gebouw, dus de akoestiek optimaliseren vergt het nodige werk. “We hebben de akoestische studies dan ook heel veel tijd en ruimte gegeven”, aldus Feyaerts. “We hebben het voordeel dat we die nieuwbouw van de Rockzaal volledig volgens de state of the art kunnen bouwen als een soort box in box-constructie. De lokalen ernaast gaan er geen last van hebben.”
Het auditorium bracht akoestische uitdagingen omdat de aangrenzende binnenruimte vrij rumoerig is. “Maar we hebben het auditorium zo kunnen creëren dat je er in een akoestische bubbel terecht komt die rust geeft.” Ook de koepel zelf is bekleed met een iets dikker pakket voor de akoestiek.
Kortom, het wintercircus is een groot project dat verschillende uitdagingen stelde. Eentje om trots op te zijn? “Het is een gebouw dat klaar is voor de komende decennia. Ik denk dat dat leuk is om terug te geven aan de stad”, blikt Feyaerts terug op het project. “Ik denk ook dat de samenwerking met alle partijen heel tof was, en we kunnen alleen maar heel gelukkig naar het resultaat terugkijken.”
Meer weten over het wintercircus? Beluister dan zeker de podcast!