In het hart van Gent is met het wintercircus een gigant uit het verleden gereanimeerd. Het gebouw zal nu een rol vervullen als nieuwe hotspot van de Arteveldestad. Dat werd al aangetoond met de rol als locatie voor de uitzendingen rond het WK voetbal, maar daar stopt het niet. Het wintercircus is klaar om een wervelende cultuurtempel te worden. In de podcastaflevering die Architectura over het wintercircus opnam, bleek dat de verschillende partijen die meewerkten aan de realisatie van het project met recht en reden trots zijn op hun bijdrage. Zo ook sogent, dat als stadsontwikkelingsbedrijf heel wat eieren in de mand van het wintercircus legde.
Het wintercircus in Gent was een uitgelezen kans voor een stadsontwikkelingsbedrijf, legt Wouter Notebaert uit: “Ik denk dat we aan de hand van dit project goed kunnen beschrijven wat voor dingen we doen. We hebben het wintercircus bijvoorbeeld aangekocht om het te kunnen beschermen. We hebben dan ook een herbestemming gezocht. En dan zijn we op zoek gegaan naar kwaliteitsvolle architectuur, in dit geval door een ontwerpwedstrijd te organiseren. Uiteindelijk gaan we dan via een openbare procedure een exploitant aanstellen om de verdere invulling van het wintercircus te garanderen.”
Lange geschiedenis
Als stadsontwikkelingsbedrijf is sogent ook dé instantie die de lange geschiedenis van het wintercircus kan kaderen. “Die plek in de stad was een plek waar de oude textielindustrie zich bevond. Op de funderingen van die oude gebouwen is dan een wintercircus gerealiseerd.” En wat was dat dan, een wintercircus? “Dat mag je vrij letterlijk nemen qua invulling”, legt Notebaert uit. “Dat was een plek waar rondreizende circussen in de winter ook voorstellingen konden geven. Maar er is veel meer gebeurd, allerlei variété, film, theater…”
Het eerste wintercircus werd gerealiseerd eind 19de eeuw. “Rond 1920 is dat afgebrand, en op heel korte tijd is er toen een tweede versie van het wintercircus hersteld. Na de Tweede Wereldoorlog is de exploitatie daarvan gestopt. Dan heeft de familie Mahy er een Fiat garage van gemaakt.” En uiteindelijk werd het een opslagplaats voor de persoonlijke oldtimercollectie van Mahy. “Dat gebeurde nadat hij in onmin raakte met de Fiat-verdeler.” Eind jaren negentig kwam het gebouw vervolgens leeg te staan. “En daarna heeft Gent het gekocht en is er begonnen aan de planning voor de herbestemming.”
Mixed Use
sogent was met het wintercircus genomineerd voor de Belgian Building Awards 2023 in de categorie Mixed Use. Toeval wil dat ze met een ander project waarbij ze betrokken waren, Melopee, ook genomineerd waren en de prijs wonnen. “Je kan moeilijk zeggen dat we door onszelf geklopt zijn, maar we zijn zeer blij met de nominaties van de twee projecten.” Maar het is geen toeval dat SO Gent twee keer in die categorie genomineerd was. “Wij zijn zeker voorstander van Mixed Use, het geeft de veelzijdigheid van de binnenstad weer. Niet alleen door een opeenstapeling van functies, maar ook door meerdere functies samen te laten komen.”
“Het wintercircus is een zeer iconisch gebouw met een zeer grote geschiedenis”, besluit Wouter Notebaert. “Dat we dat terug hebben kunnen openstellen voor het publiek met behoud en leesbaarheid van de erfgoedwaarde, dat is voor ons zeer geslaagd.”
Meer weten over het wintercircus? Beluister dan zeker de podcast!