Het wintercircus in Gent. Een oude reus die gereanimeerd werd, en nu fungeert als de nieuwe hotspot van Gent. De restauratiewerken hebben ervoor gezorgd dat het gebouw klaar is voor de rol van wervelende cultuurtempel in het hart van de Arteveldestad. In de podcastaflevering die Architectura over het wintercircus opnam, bleek dat de verschillende partijen die meewerkten aan de realisatie van het project met recht en reden trots zijn op hun bijdrage. Zo ook Jansen AG, die zorgden voor de stalen elementen in het gebouw.
Niet alleen voor de Baro architecten was het wintercircus een thuismatch, ook Ron Jacobs van Jansen AG speelde in Gent op vertrouwd terrein. “Ik ben door omstandigheden zelf in Gent terecht gekomen, en heb nog wat projecten in de stad gedaan”, zegt hij in de podcast. “Zo heb ik meegewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van de boekentoren.” Voor projecten als de boekentoren en het wintercircus is Jansen AG dan ook enthousiast. “Dat zijn geen alledaagse projecten, en voor dit soort projecten kan je ook wel ver gaan om bepaalde oplossingen op maat te ontwikkelen.”
Ontwikkelingen uit de boekentoren
Zo ontwierp Jansen AG voor de boekentoren enkele toepassingen die ook hun weg naar het wintercircus vonden, zoals de details aan de ramen. “Die producten worden niet alleen in bijzondere renovaties toegepast, maar ook meegenomen naar modernere projecten omdat ze superinteressant en esthetisch zijn”, zegt Jacobs. “En we zien de resultaten daarvan ook in het buitenland.”
In het wintercircus heeft Jansen AG op drie niveaus gewerkt. “Aan de Langestraat heb je een bijzondere gevel in meedere delen. Op het gelijkvloers heb je een hele hoge vliesgevel met bijzondere overspanningen. Daar doet staal zijn werk”, getuigt Ron Jacobs. “Bij de ramen aan de buitengevels is de detaillering hetzelfde als de belvedère aan de boekentoren.” En dan is er nog het binnenwerk. “Ik noem dat een feest van details”, glundert Jacobs. “Er is een inkom van vier meter, maar ga daar maar eens een deur voor maken. In het auditorium zijn er heel grote vouwdeuren met slanke profielen, voor technici is dat een feest.”
Stiekem grenzen verleggen
Het wintercircus ziet er misschien wat ruw uit, maar schijn bedriegt. Achter dat simpele oppervlak zitten vaak complexe technieken. “Dat is de pracht van ons vak. Wij vinden het juist mooi dat zo’n project kan opgaan in het decor”, zegt Ron Jacobs. “Maar we moeten ook brandveiligheidsnormen respecteren, het publiek moet veilig zijn, daar moeten we ook rekening mee houden.” En dan is er nog het aspect staal. “Wil je dat zien als bezoeker? Dat vind ik bijzonder geslaagd”, meent Jacobs. “We hebben hier stiekem een paar grenzen verlegd.” En dat was echt een evenwichtsoefening. “Je kan het wel bedenken, maar je moet het ook maken op een economisch verantwoorde manier. En dat is hier heel mooi gelukt.”
“Dit is weer een iconisch project waar wij onderdeel van mogen zijn, en dat heeft voor ons weer de dichtheid van bijzondere projecten in Gent verhoogd. Bovendien wordt het internationaal verder uitgedragen, dus dat stopt niet in Gent”, besluit Jacobs.
Meer weten over het wintercircus? Beluister dan zeker de podcast!