Poederlakken met Polylak

Het Kalmthoutse bedrijf Polylak zorgde in 2007 naar eigen zeggen voor een wereldprimeur. Het was er immers in geslaagd om naast de techniek van natlakken ook die van poederlakken toepasbaar te maken op mdf-platen en hout. Door een proces dat er onder andere in bestaat de plaat eerst te verwarmen, heeft men het gebruik van poederlakken dus een duwtje in de rug gegeven. Daarenboven brengt het vele voordelen met zich mee, zoals onder andere een grotere krasbestendigheid en een snellere productie.
Het Kalmthoutse bedrijf Polylak zorgde in 2007 naar eigen zeggen voor een wereldprimeur. Het is er immers in geslaagd om naast de techniek van natlakken ook die van poederlakken toepasbaar te maken op mdf-platen en hout. Door een proces dat er onder andere in bestaat de plaat eerst te verwarmen, heeft men het gebruik van poederlakken dus een duwtje in de rug gegeven. Daarenboven brengt het vele voordelen met zich mee, zoals onder andere een grotere krasbestendigheid en een snellere productie.

Een stukje geschiedenis

Omdat het procedé van poederlakken gebaseerd is op de elektrische geleidbaarheid van metaal, was het vroeger uit den boze om het toe te passen op materialen als hout of mdf. Als gevolg daarvan was men aangewezen op het gebruik van de klassieke techniek van het natlakken. Dit proces brengt echter enkele nadelige verschijnselen met zich mee. Zo zorgt een spuitlak steeds voor een aanzienlijke afvalstroom, kunnen er giftige stoffen vrijkomen tijdens het proces en moeten er meerdere lagen voorzien worden. Dat laatste duwde de kosten dan weer in de hoogte. Het grootste nadeel aan de klassieke natlaktechniek schuilde echter in de belasting op het milieu. Het verstrengde toezicht op de milieunormen dreef Polylak tot het zoeken naar een alternatief voor het proces van het natlakken. Er werd beslist om te proberen overschakelen op het hanteren van poederlakken.

    
                                                               
Na de verwarming gaan de platen door een poederspuitcabine


Aangezien die techniek nog niet toepasbaar was op hout of mdf, ging men ijverig op zoek naar een passende oplossing. Door research en samenwerking met verschillende partners kwam men uiteindelijk tot een uitkomst die poedercoating mogelijk zou maken. De oplossing bestaat erin de mdf-platen eerst lichtjes voor te verwarmen in een oven. Hiermee brengt men het beetje vocht dat in de plaat aanwezig is naar de oppervlakte. Door die vochtigheid zal de plaat een hogere geleidbaarheid bezitten. Nadien gaan de platen door de poederspuitcabine. In die ruimte wordt het verfpoeder langs een elektrode geleid die tot 100.000 volt is opgeladen. Het spel van positieve versus negatieve elektrische ladingen zorgt ervoor dat de plaat het poeder gelijkmatig aantrekt. Tot slot gaat de gepoederlakte plaat opnieuw door een gasinfraroodoven, waar het verwarmd wordt tot 150°C. Hierdoor zal het poeder beter vervloeien in een fijnere filmstructuur en zal het ook beter uitharden.

                                                        
De nieuwe techniek maakt het mogelijk om ook mdf en hout te poederlakken


Waarom poederlakken?

Het poederlakken bezit volgens het bedrijf Polylak enkele aanzienlijke troeven waarmee het de techniek van het natlakken de loef kan afsteken. Een eerste voordeel bestaat uit de grotere krasbestendigheid. Na het poederlakken beschikt de uiteindelijke laklaag immers over fysische eigenschappen die veel sterker zijn dan bij de natlaktechniek. Het materiaal zou dan ook meer bestendigd zijn tegen allerhande huishoudelijke zuren zoals mosterd of azijn.
Een tweede, zeker niet onbelangrijk voordeel, is het prijskaartje dat eraan vasthangt. Poederlakken zou veel goedkoper zijn dan natlakken, omwille van de mogelijkheid tot een snellere en minder arbeidsintensieve afwerking van het product. Tussentijds uitharden en schuren is bij poederlakken bijvoorbeeld niet nodig. Hierdoor ligt de productietijd aanzienlijk lager dan bij natlakken en is men in staat om op ongeveer 180 minuten een bestelling af te werken.
Tot slot vormt volgens Polylak de grotere designvrijheid een sterk voordeel. Volgens hen kunnen immers vrijwel alle vormen gepoederlakt worden en is er een onbeperkte vrijheid in kleurenkeuze.


Deel dit artikel:
Onze partners