POLO architects & Kolmont presenteren Kaperkoten in CampUSpark Hasselt

De eerste koten van de CampUSpark-studententoren zijn klaar voor het komende academiejaar. De Hasseltse projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten lanceert hiermee in samenwerking met POLO Architects en bouwonderneming Haex de nieuwe generatie studentenhuisvesting. Die beschikt over meer veiligheid, meer comfort en véél meer community. De eerste toren krijgt de naam Kaperkot. In de nabije toekomst komen er in het Kapermolenpark nog drie gelijkaardige studentengebouwen bij.

Op kot in Kapermolen

De bouw van de vier studentengebouwen maakt deel uit van de ruimere gebiedsontwikkeling van het Kapermolenpark, waarbij ook een zwembad, starterswoningen, een fitnesscentrum en een crèche horen. “Het CampUSpark wordt een levendige studentenomgeving met een boeiende mix van commerciële en publieke functies”, vertelt Michel Verhoeven van Kolmont Woonprojecten. Het verlaagde maaiveld onder het gebouw krijgt een semipubliek karakter met onder meer een fietsenstalling, een overdekte buitenruimte en een ontmoetingsfunctie.  

“Het project bevindt zich op het hoogste punt van het Kapermolenpark, aan de binnenbocht van de Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Dat is pal in de onderwijscampus van Limburg,” vertelt Michel Verhoeven. “Met CampUSpark Kaperkot spelen we in op de vraag naar betaalbare kwaliteitskoten op een ideale ligging.” De bouwsite ligt op wandelafstand van Hogeschool PXL en de UCLL. De UHasselt is slechts een korte busrit verwijderd.
 

Paviljoenarchitectuur in het park

Het gebouw telt zeven bouwlagen, waarvan het gelijkvloers open is op het maaiveld. De gebouwen staan op kolommen en zijn te gast in het park. Op die manier loopt het park door onder het gebouw en wordt het uitzicht bewaard. Uitbreiding van CampUSpark is alvast voorzien: “Er komen nog drie gelijkaardige studentenpaviljoenen bij,” aldus Jascha Rondou van POLO Architects. “De vier gebouwen zullen van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd als familie van elkaar aanvoelen. Zo zullen ze samen een dynamisch geheel vormen.”

Op vlak van materiaalkeuze zette POLO Architects in op efficiëntie, degelijkheid en duurzaamheid. Voor de gevel koos het bureau voor een tijdloze baksteenarchitectuur. Een lichtkleurige, genuanceerde gevelsteen zorgt voor een contrast met de groene parkomgeving. De kleur van de steen verandert naargelang de weersomstandigheden. Het gebruik van textuur in de sokkel plaatst het gebouw met ‘de voeten’ in het park. “Het in ere houden van de parkfunctie was essentieel bij het ontwerp. We hebben zo veel mogelijk platanen en hazelaars behouden en hebben gestreefd naar een maximaal ruimtegevoel.”

De terrassen van de gemeenschappelijke ruimtes hebben uitzicht op het park en worden geaccentueerd door stalen balkons. De gemeenschappelijke ruimtes zelf zijn zichtbaar van op straat en bieden voorbijgangers zo een inkijk op het moderne studentenleven. Het niveauverschil van de grond in het park wordt gebruikt om een agora te creëren.
 

Comfort en veiligheid

Onder de 74 koten zijn er acht types beschikbaar. Er zijn de éénpersoonskamers Standaard+ (19,3 m²), Comfort (19,m²), Comfort hoogslaper (18,7 m²), Luxe hoogslaper (19,2 m²) en Superieur (21 m²) en de tweepersoonskamers Deluxe (27,6 m²) en Deluxe+ (28,5 m²). Zelfs aan studenten met een fysieke beperking is gedacht met de Deluxe special-tweepersoonskamer (27,8 m²) die extra toegankelijk is ingericht. “Vanaf  365 euro per maand voldoen de CampUSpark-koten zo aan de wensen van iedereen die nu op kotenjacht is. Ze worden verhuurd met jaarcontracten,” vertelt Verhoeven nog. 

In het interieur is een levendige omgeving gecreëerd met veel witte en lichte tinten. Het meubilair werd per kottype speciaal ontworpen om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Jascha Rondou: “Het kopse hout in zowel het maatmeubilair als de raamomkastingen geeft een warme toets aan de kamers. Mits een aantal beperkte kleurinjecties kozen we voor een neutraal en licht canvas dat de studenten zich helemaal eigen kunnen maken.”  

Het privésanitair per kot vormt voor kandidaat-huurders eveneens een grote troef. Bezorgde ouders van toekomstige kotstudenten kunnen dan weer erg tevreden zijn met de hoge mate van veiligheid die voorzien is. Zonder badge krijg je namelijk geen toegang tot het gebouw en dankzij camerabewaking en extra buitenverlichting kan iedereen in CampUSpark op beide oren slapen. Bovendien houdt de Kot Executive Officer, die fungeert als een moderne combinatie tussen een kotmadam en een conciërge, een oogje in het zeil.

 

Bruisend communityverhaal 

Naast de rol van kotbaas en aanspreekpunt voor de praktische organisatie van CampUSpark eigent K.E.O. Joris Vos zich ook de rol van gangmaker toe: “We gaan regelmatig leuke activiteiten organiseren, zoals een quiz, een spaghettiavond of een filmmarathon. Op die manier willen we de studenten een bijkomend gevoel van community geven. Om voor de eerste keer op eigen benen testaan in een al dan niet nieuwe stad, kan overweldigend zijn. Door een goed contact met de kotgenoten te bevorderen, zorgen we voor een aangename woonsfeer en een sociaal vangnet voor alle studenten.”

Dat communityverhaal wordt ook doorgetrokken naar social media. Op de website en de Facebookpagina kunnen CampUSpark-bewoners in spe niet enkel informatie over de koten, maar ook een overlevingsgids voor het Hasseltse studentenleven terugvinden. Mascottes Jack Kot en Julie Kot loodsen de studenten langs de vettigste frituren, de hipste koffiebars en de stilste hoekjes van de bibliotheek. Zodra de kotbewoners hun intrek nemen zal het online gegeven onder leiding van K.E.O. Joris Vos nog verder uitbreiden en interactief worden.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners