Het architectenduo Tania Vandenbussche en Els Claessens (ECTV Architecten) heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuw kinderdagverblijf in Antwerpen Noord. Het kinderdagverblijf wordt ingericht in het voormalige postkantoor in de Wilgenstraat. Het gebouw zal plaats bieden aan 180 kinderen (10 leefgroepen van 18 kinderen) en omvat o.a. een polyvalente zaal en een groene buitenruimte.
Het project maakt deel uit van de gefaseerde herontwikkeling van het gebied rond de Wilgenstraat. Woonhaven Antwerpen en AG Vespa sloegen de handen in mekaar om er een volledig nieuw stadsdeel te realiseren. BUUR en Bovenbouw Architectuur maakten hiervoor een masterplan op. Bestaande gebouwen zullen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woonvolumes. De renovatie van het postgebouw is het eerste project in het gebied.
Drie bureaus uit de wedstrijdpool van de stadsbouwmeester kregen de opdracht om een visie voor het project op te stellen: Dierendonckblancke architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten en architecten Tania Vandenbussche en Els Claessens. Het waren uiteindelijk deze laatsten die konden rekenen op de meeste appreciatie van de jury.
Doorgedreven eenvoud en logica
Het architectenduo voorziet een bouwvolume van drie bouwlagen met overdekt buitenportaal. Het ontwerp beoogt een doorgedreven eenvoud en logica van de constructie door de betonnen structuur van de gebouwen maximaal te behouden. Deze ambitie om de betonnen structuur te hergebruiken wordt in het schetsontwerp verder onderzocht. De gevels worden in het ontwerp opnieuw bekleed met een robuust wit metselwerk, maar met behoud van aanwezige betonnen lateien die het karakter mee bepalen.
Ontdekkingstocht langs ruimtes en zichten
Uit het ontwerp van ECTV Architecten spreekt een grote appreciatie voor de beleving van het gebouw. De circulatie is een ontdekkingstocht langs boeiende ruimtes en zichten. Een duidelijk gevoel van overmaatse ruimte overheerst. De royale inkomzone biedt perspectief op de gelijkvloerse buitenruimte. En de ‘lege’ overdekte buitenruimtes sluiten aan bij de leefruimtes of de gangen die zich op de grens van circulatie en speelhal bevinden.
Stukje natuur voor de allerkleinsten
Door de open inkompartij ontstaat er een interessante relatie tussen het openbaar domein en het binnengebied. Het binnengebied sluit aan bij de functies op het gelijkvloers en geeft zo aanleiding tot intens gebruik. De binnentuin wordt ontworpen als een echte zuidgeoriënteerde tuin, een stukje natuur voor de allerkleinsten.