Wat begon als een droom bleek al snel een visionair idee: alle technieken vooraf assembleren in een verticale koker die over verschillende verdiepingen in de ruwbouw geschoven kan worden. Bij DECAT gingen BIM-experten, lassers, monteurs en technici aan de slag met het idee en dat resulteerde op relatief korte tijd in de verticale technische koker die sanitair, elektriciteit en ventilatie integreert. Op elke verdieping kunnen systemen en apparaten aangekoppeld worden. De enige beperking in de hoogte van de koker is transport. Het ontwerp laat toe dat de kokers eenvoudigweg in mekaar schuiven en zetten dus geen rem op de hoogbouw-ambities van de ontwikkelaar. Meerdere woontorens maar ook industriële gebouwen werden al uitgerust met deze innovatie.
Technieken: de laatste in het rijtje? Not!
Waar de focus bij prefab-innovaties de eerste decennia eerder op ruwbouw-toepassingen lag en de technieken meestal op de werf werden geïnstalleerd, zien we dus ook hier revolutionaire ontwikkelingen. Door het verschuiven van de technieken naar de conceptfase, zijnde de allereerste fase in het ontwerpproces, “versmelten” ruwbouw en technieken veel vroeger in het digitale BIM-model. De impact van technieken op de energiezuinigheid van gebouwen heeft daar nog een bijkomende turbo op gezet.
Architecten willen hun bouwheer namelijk al van in de vroegste ontwerpfase een E-peil kunnen meegeven en dat zet aan tot “integraal denken”. Naast de stabiliteitsingenieur, zit nu ook meer en meer de ingenieur technieken mee aan tafel van bij de conceptfase. Zeker voor grootschalige ontwikkelingen zoals appartementen en multifunctionele hoogbouw. Prefab heeft een lange weg afgelegd maar is uitgegroeid tot een zeer mature discipline in elke fase én tak van de bouwsector. En DECAT toont zich hier een absolute voorloper in.
Wat zijn de voordelen van deze innovatie?
Ontdek meer over deze systemen en oplossingen op: https://www.decat.be/nl/prefab