Presenteren en visualiseren in Archicad

BIM beperkt niet alleen de foutenlast van een bouwproject. Archicad biedt ook tal van mogelijkheden om een ontwerp te gaan visualiseren en presenteren. Het is de ideale manier om klanten een beeld te geven van hun bouwproject. KUBUS demonstreerde de visualisatiemogelijkheden van Archicad tijdens een gratis webinar.

“De leidraad bij het uitwerken van een bouwproject in BIM is om te werken van grof naar fijn”, stak Michiel Neven, BIM productspecialist bij KUBUS, van wal. “De ideale workflow start met de opmaak van een basis BIM-model, dat nadien steeds verder wordt verfijnd om het ontwerp zo accuraat mogelijk te gaan visualiseren.”

Upgraden

Daartoe biedt Archicad tal van mogelijkheden. Een eerste manier om een BIM-model te gaan opwerken is met behulp van de Premium Surface-catalogus. Deze catalogus is gratis te gebruiken door KeyMembers en kan heel eenvoudig ingeladen worden in de bibliotheek van Archicad. “Deze gekoppelde bibliotheek is al compleet uitgewerkt door Graphisoft met texturen die je kan gaan renderen”, legt Michiel Neven uit.

“Vanuit een extra venster, de zogenaamde Surface Painter, kan je je model met deze tool op een heel snelle manier gaan opwerken in 3D. Daarbij kan je allerhande texturen kiezen en ze rechtstreeks in het 3D-model inladen. Nog een voordeel is dat we deze tool kunnen combineren met de navigatiemogelijkheden binnen Archicad. Zo kunnen we diverse standpunten kiezen, in het model gaan rondwandelen en in- en uitzoomen om alles in detail te gaan bekijken. Een leuk extraatje is dat we in de Premium Surface-catalogus ook externe 3D-objecten of eigen materialen kunnen integreren.”

Renderen

Eens het model klaar is, kan de gebruiker via de knoppenbalk bovenaan direct overschakelen naar Redshift, een render engine waarmee je een model kan gaan renderen. In het preview venster krijg je meteen een verkleinde versie te zien van het uiteindelijke renderbeeld. Met behulp van schuivertjes kan je allerhande zaken gaan aanpassen zoals de lichtinval, texturen, schaduwen, de omgeving en ga zo maar door. “Nog een pluspunt: je kan Redshift koppelen met de camera’s in Archicad. Dit laat toe om renders vanuit verschillende camerastandpunten te maken. Eens klaar, stel je simpelweg de gewenste grootte in en start Redshift met renderen. Binnen enkele minuten heb je het gewenste eindresultaat”, legt Michiel uit.

Presenteren

Deze renders kan je vervolgens gaan presenteren. “Dat kan niet alleen rechtstreeks binnen Archicad,  maar ook via BIMx”, vertelt Michiel. “Hoewel BIMx niet rechtstreeks in Archicad vervat zit, is de tool er wel aan gekoppeld en kan je op een snelle en efficiënte manier een presentatie gaan uitwerken. Daarin kan je niet alleen renders, maar ook grondplannen, gevelplannen, keukenplannen, detailleringen, kortom alle informatie die je wilt laten zien aan de klant - ook in 2D - gaan koppelen.”

BIMx kan ook op de smartphone of tablet geïnstalleerd worden, zodat je de presentatie overal bij de hand hebt, ook op de werf. Daarnaast is er ook een online platform, BIMx Components Portal, beschikbaar waarin je al je bestanden kan uploaden.

“BIMx laat toe om de klant een beleving te bieden: hij/zij kan gaan rondwandelen in het project nog voordat het gebouwd is”, stelt Michiel. “Op smartphone en tablet komen er trouwens nog extra functies bij. Zo biedt BIMx de mogelijkheid om een VR-bril te koppelen zodat de kijker het ruimtegevoel echt kan beleven, een grote meerwaarde voor mensen die niet dagelijks met ontwerpen bezig zijn.”

Renderen in real-time

Voor wie nog sneller wil renderen, zijn er ook softwarepakketten op de markt die real-time renderen toelaten. “Real-time renderen met tools zoals Twinmotion, Lumion en Enscape is sterk in opmars”, weet Michiel. In dit webinar ging KUBUS dieper in op toepassingsmogelijkheden van Twinmotion. Deze software wordt niet automatisch geïnstalleerd bij Archicad, maar een rechtstreekse koppeling maakt het wel mogelijk om snel te schakelen tussen beide programma’s. Concreet betekent dit dat wanneer je iets aanpast in Archicad, Twinmotion meteen volgt. Twinmotion is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Je kan er bijvoorbeeld nog andere materialen in gaan toevoegen of de omgevingsaanleg wijzigen door bomen of planten te plaatsen of zelfs van grootte te veranderen. Op die manier laat de software toe om een visualisatie nog verder te verbeteren en realistischer te maken.

“Het voordeel van real-time renderen is dat je het resultaat meteen voor je ogen ziet verschijnen, terwijl je vroeger eerst alles moest gaan instellen en dan pas een render kon genereren. De definitieve render aanmaken kost in Twinmotion nog geen minuut. Met real-time renderen win je dus enorm aan snelheid”, besluit Michiel Neven.

Wil je meer weten over visualiseren en presenteren in Archicad? Bekijk dan de opname van het event terug of schrijf je dan in voor een vrijblijvende groepsdemo.

Deel dit artikel:
Onze partners