Primeur: Ant van Arne Jacobsen bedrukt met print

Vanaf november 2019 ligt de ‘Ant Deco Silhouette’, een heruitvinding van de stapelstoel van designer Arne Jacobsen. Het nieuwe model vormt een primeur, aangezien het iconische stuk nooit eerder werd bedrukt. Het patroon is naar de hand van Krista Rosenkilde in opdracht van Fritz Hansen.

Arne Jacobsens iconische stapelstoel ‘Ant’ is voor het eerst verkrijgbaar in bedrukte versie. De ‘Ant Deco Silhouette’ is dan ook een absolute primeur. Het speelse patroon is geïnspireerd op de vorm van de stoel en een werk dat de Deense designer Krista Rosenkilde creëerde voor Fritz Hansen. Het werd door de kunstenaar gegraveerd in linoleum en met de hand gedrukt. Het ingescande patroon wordt digitaal op het gebogen oppervlak van de stoel gedrukt. De fijne lijntjes en afdrukmarkeringen verlenen het geheel een wat ruwere, handgemaakte uitstraling en benadrukken het minutieuze handwerk van de kunstenaar. Bovendien is elke ‘Ant Deco Silhouette’ uniek door de kleine afwijkingen bij de bedrukken.

Handwerk en digitale technieken

Waarom koos men dan precies voor de ‘Ant’? Wel, het designteam van Fritz Hansen merkte op dat het model helemaal geschikt was voor zijn patroon. Volgens hen voegt het stuk alleen of in combinatie met effen gekleurde stoelen een decoratieve toets toe aan moderne ruimtes, zonder alle aandacht op te eisen.

De combinatie van handwerk en digitale technieken bij de productie van het model was een kolfje naar de hand van het designteam van Fritz Hansen. De groep is gespecialiseerd in het combineren van traditioneel en innovatief design. \"Het is de bedoeling om met deze techniek in de toekomst meer kunstzinnige versies van de stoel te produceren, met nieuwe, bijzondere prints\", zegt Christian Andresen, Head of Design bij Fritz Hansen.

Deel dit artikel:
Onze partners