Probiotica: de missing link in de bestrijding van luchtvervuiling?

De Belgische start-up Breezo lanceert een innovatieve technologie om aan luchtbehandeling te doen: in plaats van het doden van kwalijke stoffen maakt dit jonge bedrijf gebruik van zogenaamde ‘probiotica’. Kort gezegd: Breezo zet goede bacteriën in om slechte bacteriën te compenseren.

De firma Breezo zag het levenslicht in 2018, maar toen hadden de oprichters er al enkele jaren van intensief onderzoek opzitten. Hun doelstelling is duidelijk: reële oplossingen aanbieden om lucht te zuiveren, en dit op een andere manier dan gebruikelijk is. Co-founder Niko Lecluyse licht toe: “De traditionele methodes voor desinfectie zijn kortetermijnoplossingen. Met onze vernieuwende technologie mikken we op de lange termijn.”

Het codewoord van de aanpak van Breezo: probiotica. “Het grote verschil is dat chemische reiniging tot nu toe vooral gebeurt door middel van biociden, die alle micro-organismen doden”, zegt Lecluyse. Die techniek gaat echter gepaard met nadelen: zo bouwen bacteriën een resistentie op tegen de producten, waardoor de efficiëntie afneemt. Daarbovenop weten wij niet op voorhand welke (potentieel kwalijke) microben de plaats innemen van de gedode soorten. Tenslotte worden storende geuren nog steeds vooral bestreden met chemische stoffen, die zeer schadelijk kunnen zijn.

 

Sociale concurrentie tussen microben

Probiotica biedt een antwoord op die problemen. Lecluyse: “Onze technologie doodt niets: we vernevelen kleine partikels probiotische mist. Dit zijn goede, nuttige bacteriën afkomstig uit de natuur. Door kolonisatie spelen we in op de sociale concurrentie tussen de microben in de lucht en op oppervlakken. Bovendien kunnen micro-organismen niet resistent worden tegen andere micro-organismen.”

Door handige ultrasone apparaten in het ventilatiekanaal te plaatsen wordt een zeer fijne (nano) probiotische mist gevormd, die meteen doorheen de lucht en de ruimtes wordt verdeeld. Hierbij kunnen de probiotica in de lucht bepaalde vervuilingen wegwerken, en zich nadien vastzetten op alle verticale en horizontale oppervlakken, om een gezonde microflora te vormen.

Een korte (enkele minuten) ultrasone verneveling van probiotica resulteert reeds na enkele uren in een gezonde probiotische microbiologie in de behandelde ruimte. Bovendien hebben probiotica ook een sterke impact op organische geurhinder, allergenen en andere polluenten.

De probiotica van Breezo kunnen gebruikt worden in alle ruimtes waar vele mensen passeren of samen verblijven, gaande van fitnesszalen (waar vooral de warme en vochtige omgeving een probleem kan zijn, evenals kwalijke geuren) over rust- en verzorgingstehuizen tot kantoorgebouwen. Ook voor scholen biedt de techniek heel wat opportuniteiten. Voor de thuismarkt ontwikkelde Breezo een klein alleenstaand toestel met dezelfde eigenschappen.

 

Service-model

Breezo zet verder in op een service-model, zegt Lecluyse: “De installatie blijft van ons, en de klant betaalt ons een maandelijkse fee. In ruil zorgt Breezo voor de aanvoer van nieuwe producten en het onderhoud. Zo kunnen wij onze klanten volledig ontzorgen”

Het gaat intussen snel voor de start-up uit Deerlijk. Recent werd Breezo geselecteerd voor het ‘Scale Life Sciences Program’ van PwC, en voor ‘Websummit’ in Portugal. Lecluyse: “Dit is de grootste technologie-bijeenkomst in de EU, met 70.000 bezoekers. We mogen er een pitch houden en hebben een eigen stand.”

“Toch blijft het een langzaam proces, want onze aanpak gaat in tegen alle tradities en normen. Architecten die focussen op de mensgerichte Well-certificatie voor hun kantoren, hebben ons intussen ontdekt. Bovendien is luchtvervuiling niet zichtbaar. Daarom zetten we sterk in op real-time metingen van pathogenen en allergenen om de impact van de probiotica te bewijzen en verkoopcycli te verkorten”, besluit Lecluyse.

Deel dit artikel:
Onze partners