Je herkent het vast: door de warmte van de zon gaat je deur knellen, ten gevolge van het bimetaaleffect. Knap vervelend. Magnetude, het nieuwe systeem van deurleverancier Harinck, is hier een geschikte oplossing voor.
Eerst de theorie: als één zijde van je metalen deur- of raamprofiel vervormt door opwarming, trekt de volledige constructie krom. Dat noemen we het bimetaaleffect. Nu is er een oplossing voor handen: het Magnetude-systeem.
Slotvast of muurvast?
Wist je dat opwarming door de zon tot 60°C al voldoende is om de buitenplaat van een deurelement dermate te vervormen dat je deur vastzit? Als de zon op een buitendeur schijnt, vervormt de deur het meest aan de kant van het slot. De scharnieren houden de constructie namelijk stevig vast.
Vroeger werden vooral enkele sloten gebruikt. Die leverden weinig problemen op. Met de 3- of meerpuntsloten die vandaag standaard zijn, is het een ander verhaal. Door de thermische vervorming komen de haken van de 3-puntsluiting vast te zitten. Je deur openen of sluiten is op dat moment onmogelijk.
Magnetische bevestiging
Die lockdowns zijn verleden tijd door de Magnetude-deurpanelen van Harinck. Het systeem werkt met – de naam verklapt het al – magneten. Meer bepaald als bevestigingsmechanisme. In de deur zit nog steeds een traditioneel isolerend vulpaneel, maar het buitenblad wordt hier niet op vastgelijmd. Magneten houden de buitenplaat op zijn plaats.
Het voordeel? Als de buitenzijde opwarmt en uitzet, beweegt dat deurpaneel vrij. Het binnenpaneel – waar de scharnieren en het slot op zitten – trekt niet krom. Het resultaat? Geen knellende profielen of sloten meer. Zelfs bij opwarming van de buitenplaat tot 90°C opent en sluit je de deur met gemak.
Met de magnetische bevestiging zijn de onderdelen nadien afzonderlijk vervangbaar. Een Magnetude-deur is even inbraakveilig als een gewone deur.
Groeiend probleem
De innovatieve oplossing voor het bimetaaleffect komt net op tijd. Thermische vervorming is een steeds groter probleem door de trend van steeds grotere ramen en deuren. Ze zetten daardoor logischerwijs ook meer uit. Denk maar aan pivoterende deuren.
Bij thermisch onderbroken raamprofielen of sandwichpanelen met een isolerende kern is de vervorming het grootst. De opgeslagen warmte vindt geen uitweg in de rest van het profiel en het opgewarmde deel zet verder uit. Vooral aluminium is extra gevoelig, door zijn hoge warmtegeleidbaarheid.