Profielen van duurzame pvc? Met de nieuwe ramen en deuren van bio-attributed pvc maakt Kömmerling deze belofte waar, door bij de productie gebruik te maken van biologisch materiaal in plaats van aardolie. Het clubhuis van Bola Padel in Asse is het eerste publiek toegankelijke gebouw ter wereld dat deze duurzame profielen gebruikt.
Padel is de status van hype ondertussen voorbij. De snelst groeiende sport in Europa is ook in Vlaanderen razend populair. Overal duiken padelclubs op, die volgens Tennis en Padel Vlaanderen samen goed zijn voor ongeveer 50.000 leden.
Zo ook in Asse in Vlaams-Brabant, waar Bola Padel de deuren opende in oktober 2023. De club werd mee opgericht door de voormalige Belgische tennistrots Sabine Appelmans en bestaat uit 8 speelvelden: drie indoor, twee overdekte en drie outdoor terreinen. Dat er in de wijde omgeving vraag was naar een padelclub blijkt ook uit de cijfers. Na iets meer dan een jaar telt de club al meer dan 700 leden.
De sportievelingen die na afloop van hun inspanningen iets verfrissend wilden drinken, hebben evenwel wat geduld moeten uitoefenen. Het clubhuis is pas net voor de zomer opgeleverd en in september feestelijk ingehuldigd.
Het is er nochtans gezelligheid troef. De bar is geopend. Op het terras lijken vier vrouwen aan hun eerste aperitief te zijn begonnen en op de verschillende buitenterreinen wordt gespeeld. “We zijn blij dat het clubhuis er is,” zegt mede-eigenaar Jessie Devroye, terwijl de herfstzon overvloedig naar binnen valt door de grote ramen.
Bij de bouw van het clubhuis hadden de eigenaars aandacht voor duurzaamheid. “We hebben geïnvesteerd in geothermie,” legt Jessie uit. “We hebben uiteraard zonnepanelen gelegd. Het regenwater vangen we op en gebruiken dat onder meer voor de toiletten. Voor de gevelsteen hebben we een eco-brick van Belgische makelij gekozen. De vloeren zijn van Cosentino, dat in zijn productieproces ook erg bezig is met afvalbeperking en waterrecuperatie.”
Voor de ramen en deuren zijn Jessie en haar mede-eigenaars bij Kömmerling terechtgekomen. De producent van profielen in pvc heeft sinds kort immers een nieuw product in zijn catalogus: profielen op basis van bio-attributed pvc. Het verschil met gewone pvc is dat hiervoor geen aardolie wordt gebruikt, zoals bij alle vormen van plastic het geval is, maar een biologisch alternatief.
“Onze ramen en deuren uit bio-attributed pvc worden gemaakt van tallöl,” zegt productmanager Pieter-Jan Declercq van Kömmerling. “Die olie is afkomstig uit hars van bomen. En voor de duidelijkheid: hier worden geen bomen voor gekapt. Tallöl is ook een afvalproduct van de papierindustrie. Maar in principe zou je tallöl kunnen maken van elke plant of vrucht waar olie van wordt gemaakt, zoals olijven, bieten, enzovoort.”
Aan die pvc uit tallöl worden nog minerale stabilisatoren toegevoegd. Maar het hoogwaardige kwalitatieve product dat hier het resultaat van is, bestaat wel nog steeds voor ongeveer 70 procent uit biologisch materiaal.
“Als we naar de CO₂-uitstoot kijken,” zegt Pieter-Jan, “dan is er zelfs een reductie van 90 procent ten opzichte van gewone pvc. Daarbovenop is de isolatiewaarde van pvc, ongeacht of het om gewone of bio-attributed pvc gaat, 20 tot 50 procent beter dan aluminium. Onze ramen en deuren uit bio-attributed pvc zijn dus een erg duurzaam product.”