Wie Alken zegt, zegt Cristal, en dus ook de brouwerij. Sinds kort heeft Alken er een nieuwe landmark bij. Mark Bollen en het team van Univarchitecten kregen de opdracht om het oude gisterijgebouw van Cristal Alken een nieuwe bestemming te geven. Nelissen sprong bij voor de ideale steenkeuze
Univarchitecten
Het architectenbureau Univarchitecten uit Neerpelt staat gekend om zijn totaalopdrachten, inclusief de coördinatie en het beheer van de projecten als gedelegeerd bouwheer. Het multidisciplinaire bureau heeft in België projecten van aan de kust tot in Wallonië, met het accent op de Brusselse en Leuvense regio. Voor het project Aan de Brouwerij bleef Univarchitecten dichter bij huis. Architect Mark Bollen legt uit: “Dit project was één van de eerste projecten binnen het stedenbouwkundig ontwikkelingsplan van Alken met kernversterking van het centrum als doel.”
Pakhuis van de brouwerij
“Wat nu een appartementencomplex is, was vroeger een bestaand gebouw van de brouwerij. Het was een soort pakhuis waar een gedeelte van de hop bewaard werd”, verduidelijkt Bollen. “Het brugje waarlangs vroeger warme lucht naar binnen werd geblazen en de aangrenzende gevel moesten behouden blijven. Het achterliggende gedeelte hebben we afgebroken, en daar staat nu het nieuwbouwcomplex.”
Het resultaat zijn 39 rolstoeltoegankelijke twee- en drieslaapkamerappartementen die stuk voor stuk duurzaam zijn. “Er werd gewerkt met warmtepompen die met luchtwatersystemen verwarmen. Bij de start van het project, zo’n vijf jaar geleden, was dat nog niet zo evident.”
Elk appartement beschikt bovendien over een groot terras aan de voor- én achterkant. “De ene kant van de terrassen is gericht op de prachtige binnentuin, en aan de andere kant (de voorkant) creëren ze de nodige diepte waardoor de structuur van het gebouw beter tot uiting komt”, vertelt Bollen.
Ideale steenkeuze
Eén van de bakstenen die Bollen voor het project koos was de paladio van Nelissen. “We wilden de gevelvlakken van het oorspronkelijke gebouw heropbouwen. Hiervoor zochten we een steen die nauw aansloot bij de Beerse rode steen die vroeger gebruikt werd. We wilden niet gaan voor een recuperatieproduct. De paladio bleek de ideale keuze, want de stukken die ingemetst zijn in de oude gevel vallen niet op."
De andere keuze viel op de witte gevelsteen blanco. “Omdat er aan beide kanten relatief smalle gebouwen staan zorgt de witte baksteen voor de nodige reflectie en lichtrijkheid, zowel op de binnenkoer als op de terrassen.”, verduidelijkt Bollen. Er komen heel wat positieve reacties op het project, ook bij de bewoners zelf. “Het project wordt zeer geapprecieerd. Heel fijn dat de mensen de woonkwaliteit van het gebouw erkennen”, besluit Bollen