Project Deleers: inspirerend leren, wonen en werken

Met vier woontorens, twee scholen en een diverse bedrijvigheid is de Deleers-site in Anderlecht een toekomstgericht project dat leren, wonen en werken samenbrengt op één locatie. Eind maart werd de meiboom feestelijk geplaatst om het hoogste punt van het schoolproject te markeren en als symbool voor de inclusieve en duurzame visie. Macobo-Stabo speelt een rol in dit project door de coördinatie van de stabiliteit en technieken, evenals de studies naar duurzaamheid en akoestiek, te verzorgen.

De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van prominente figuren zoals minister Sven Gatz en burgemeester Fabrice Cumps, en vertegenwoordigers van de opdrachtgevers Kairos en Federale Real Estate. De meiboom symboliseert de voortgang van dit project, dat bijdraagt aan de economische ontwikkeling van Anderlecht door het bieden van leerfaciliteiten, nieuwe woningen en werkgelegenheid.

Samen leren op Campus Stream

Met Campus Stream creëert de Vlaamse Gemeenschapscommissie een nieuwe leergemeenschap. De gemeente Anderlecht zal het kinderdagverblijf en de basisschool Stroomboot inrichten. GO! Scholengroep Brussel zal het nieuwe GO!4TECH verzorgen, een secundaire school met een breed aanbod aan studierichtingen. In september volgend jaar zullen de eerste leerlingen al starten.

Naast de reguliere schooluren biedt de grote sportinfrastructuur, beheerd door de gemeente Anderlecht, faciliteiten voor beide scholen en is deze ook na schooltijd beschikbaar. De klaslokalen worden 's avonds gebruikt door het volwassenenonderwijs, wat bijdraagt aan de dynamiek van de site.

Inspirerend ondernemen in Deleers

Project Deleers biedt ook ruimte voor ondernemerschap. De site omvat diverse bedrijfspanden voor uiteenlopende ondernemingen, van kleine bedrijven tot opslagruimtes en productiefaciliteiten tot dienstverlenende invullingen.

De bedrijfs- en handelsruimtes zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van moderne ondernemers. Ze bieden een inspirerende omgeving waarin creativiteit en innovatie kunnen floreren en stimuleren de kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. Flexibiliteit en aanpasbaarheid zijn sleutelwoorden in het ontwerp, wat essentieel is voor groeiende bedrijven.

Vooruitstrevend wonen in Deleers

Met drie middelgrote gebouwen met 75 appartementen en een hoger gebouw aan het kanaal met nog eens 72 appartementen, biedt het project betaalbaar wonen met een groene uitstraling. Deze gebouwen zijn ontworpen met comfort en duurzaamheid in gedachten. De open ruimtes tussen de gebouwen, gecombineerd met groene accenten, zorgen voor een aangename woonbeleving voor alle levensfases.

De meiboom als mijlpaal

De meiboom, een traditioneel symbool, markeert dat de ruwbouw van het schoolcomplex het hoogste punt heeft bereikt. De schoolgebouwen zijn geconstrueerd met een structuur van vlakke platen en kolommen, wat maximale flexibiliteit biedt voor toekomstige aanpassingen. De grote overspanningen tussen de kolommen zorgen voor een flexibele en aanpasbare omgeving, essentieel voor moderne stedelijke ontwikkeling.

De gevels zijn ontworpen voor latere aanpassingen zonder grote impact op de structuur. De lokalen voor technisch en beroepsonderwijs zijn opgebouwd uit welfsels en voorgespannen betonbalken, wat deze ruimtes een industriële look geeft. De hoge gelamelleerde houten liggers boven de sporthal dragen bij aan de unieke uitstraling van het project.

Coördinatie en duurzaamheid

Binnen Macobo-Stabo wordt de coördinatie van de stabiliteit en technieken in de gebouwen uitgevoerd, wat zorgt voor een naadloze integratie. Daarnaast verzorgen zij de studies naar duurzaamheid en akoestiek.

Het ontwerp van de volledige site is het resultaat van een vruchtbare samenwerking met het ontwerpteam, bestaande uit SMAK Architects, Atelier Kempe-Thill, Kaderstudio en POLO.

Deel dit artikel:
Onze partners