Doorzoek volledige site
08 november 2017

ORSI Academy breidt uit (VK architects & engineers)

Illustratie | VK
Illustratie | VK
Illustratie | VK
Illustratie | VK
Illustratie | VK

ORSI Academy is Europa’s grootste expertisecentrum voor robotchirurgie, laparoscopische chirurgie en endovasculaire chirurgie. Door capaciteitsproblemen wordt het bestaande centrum uitgebreid met een nieuwe campus. Het nieuwe centrum is ontworpen door VK Architects & Engineers, dat ook al instond voor ontwerp en realisatie van het bestaande centrum.

Dankzij het grote succes barst ORSI Academy vandaag uit zijn voegen. De nieuwe campus, ontworpen door VK Architects & Engineers, zal worden gerealiseerd langs de drukke E40-snelweg. Het ontwerp vertoont een duidelijk onderscheid tussen gesloten en transparante gevelelementen, afhankelijk van de functie die erachter huist.

 

Transparantie

Het ontwerp verenigt een rechthoekig volume met 1 verdieping voor alle operatiezalen, met een L-vormig volume met 2 verdiepingen voor alle andere functies. De nieuwe campus bevat 4 clusters van 4 tot 6 operatiezalen, naast vergaderruimtes, een auditorium met 120 plaatsen, een restaurant, foyer en landschapskantoor.

De publiekere ruimtes, zoals onthaal, wachtzone en restaurant bevinden zich aan de voorkant van het gebouw, in de transparante bouwdelen. De kantoren en vergaderruimtes beschikken ook over een open zicht naar buiten, maar op de eerste verdieping, weg van de publieke circulatie-as.

Het auditorium wordt beschut door een muur, met beperkte zichtbaarheid naar buiten via smalle gevelopeningen. De operatiezalen bevinden zich aan de achterkant van de campus, weg van de snelweg. Ook hier wordt transparantie gehuldigd. Glazen deuren zorgen voor een visuele link tussen de verschillende operatiezalen en tussen de verschillende clusters.

 

Bijna-energieneutraal 

Het dak van het rechthoekige, lagere volume biedt ook plaats aan buitenruimte met terrassen, naast fotovoltaïsche panelen. Optimalisatie van de gebouwenschil en andere maatregelen resulteren in een bijna-energieneutraal gebouw.

 

GERELATEERDE DOSSIERS