Doorzoek volledige site
07 mei 2018 | TIM JANSSENS

Nieuwbouw verzekert toekomst van Het Roerhuis

De nieuwbouw bestaat van het Roerhuis bestaat uit twee hogere blokken met twee niveaus. (Beeld: VK Architects & Engineers)
Het transparante inkomvolume verbindt de nieuwbouw met het bestaande gedeelte. (Beeld: VK Architects & Engineers)
Claude Devos: “Met de afwerkingsmaterialen in het interieur mikken we op een warme, huiselijke sfeer voor de bewoners en het personeel.” (Beeld: VK Architects & Engineers)
Het dagcentrum en de leefgroepen functioneren los van elkaar en hebben dan ook aparte ingangen. (Beeld: VK Architects & Engineers)

Het Roerhuis is een Leuvense organisatie die zich al meer dan 25 jaar inzet voor het welzijn van volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Onlangs verhuisde ze haar diensten naar een energiezuinige nieuwbouw, gelegen naast haar recent gerenoveerde woonhuis in de Galgebergstraat en ontworpen door VK Architects & Engineers. Dankzij een uitgekiende materialisatie ontstond er een coherent beeld en profileert het complex zich als één samenhangend geheel.  

Het Roerhuis is een begrip in de Leuvense zorgsector. De organisatie biedt hulpbehoevende personen toegespitste woonondersteuning en organiseert zinvolle dagactiviteiten. De originele gebouwen in de Brusselsestraat waren echter te oud en te duur geworden. Een verhuis naar een nieuwbouw in de nabijgelegen Galgebergstraat, waar voordien enkel leefgroep Kareelveld gevestigd was, was de enige mogelijkheid om optimaal te kunnen inspelen op de groeiende vraag en de veranderende zorgrealiteit.

 

Samenspel tussen materialen

De nieuwbouw bestaat uit twee hogere blokken met twee niveaus. Deze worden met elkaar en met het bestaande gebouw verbonden via dieper gelegen, eenlagige volumes. Het nieuwbouwgedeelte omvat twintig bedden – opgesplitst in twee leefgroepen – en een dagverzorgingscentrum voor tien personen. Dit laatste bevindt zich aan de straatzijde en flankeert de leefruimtes, die dankzij hun intelligente positionering profiteren van een sterke visuele relatie met de tuin. Het dagcentrum en de leefgroepen functioneren echter los van elkaar en hebben dan ook aparte ingangen. De nachtverblijven zijn ondergebracht op de verdieping en zijn op een aangename, luchtige wijze met elkaar verbonden via een transparante gang – een combinatie van glas en opake polycarbonaatplaten. “De materialen zijn allerminst toevallig gekozen”, vertelt Claude Devos, senior projectarchitect bij VK Architects & Engineers. “Het samenspel tussen wit pleisterwerk, rode baksteen en metalen gevelpanelen (bekleding van de technische verdiepingen) creëert enerzijds een band met het bestaande gebouw op de site en benadrukt anderzijds een gevoel van kleinschaligheid binnen de omgeving en de ruimtelijke context. Met de afwerkingsmaterialen in het interieur mikken we op een warme, huiselijke sfeer voor de bewoners en het personeel. Het houten binnenschrijnwerk en de houtimitatievloer in de kamers en de leefruimte vormen hiervoor de basis.”

 

“Het samenspel tussen wit pleisterwerk, rode baksteen en metalen gevelpanelen creëert enerzijds een band met het bestaande gebouw en anderzijds een gevoel van kleinschaligheid”

 

Hoge kwaliteitseisen

Het nieuwe gebouw werd opgeleverd in juli 2017. Bouwbedrijf Vandersmissen was als algemeen aannemer verantwoordelijk voor het volledige pakket: grondwerk, ruwbouw, afwerking, technieken en buitenaanleg. “De kwaliteitseisen lagen zeer hoog, zowel voor de ruwbouw als voor de afwerking”, aldus zaakvoerder Marnix Vandersmissen. “In technisch opzicht werd er heel wat aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaamheid. Op het gelijkvloers worden alle ruimtes verlucht met een ventilatiesysteem D, terwijl er op de verdieping een ventilatiesysteem C is toegepast. We moesten dan ook twee afzonderlijke luchtgroepen voorzien. Het geheel wordt verwarmd met drie gaswandketels, waarvan er één instaat voor de productie van het sanitair warm water. De andere twee ketels zorgen voor de verwarming van het gebouw, wat als voordeel heeft dat ze gedurende warme periodes kunnen worden uitgeschakeld. PV-panelen leveren hernieuwbare energie en drukken samen met ledverlichting de energiekost. Bovendien zijn al deze technieken gekoppeld aan een centraal gebouwbeheersysteem, dat zowel on-siteaanpassingen als bijsturingen vanop afstand toelaat.”

 

Complexe dwaaldetectie

“Een ander complex aspect was de dwaaldetectie”, benadrukt Marnix Vandersmissen. “Het openen en het sluiten van de deuren is gebaseerd op een tijdsklok, die op maat kan worden geprogrammeerd en die te overrulen is via een badgesysteem met verschillende gradaties (van een universele master key tot individuele sleutels met beperkte toegang). Geen sinecure vermits het gebouw heel wat verschillende ruimtes omvat die erg variabel gebruikt worden. Aan de functionaliteit van het dwaaldetectiesysteem is tijdens de bouwfase nog zeer grondig gesleuteld. Al bij al is het een zeer intensief project geweest, met veel detailwerken op een beperkte oppervlakte. Op piekmomenten waren er maar liefst dertig werknemers tegelijk aan de slag (elektriciteit, HVAC, sanitair, binnenschrijnwerk, schilderwerken, bevloering …). We hebben de werken zeer nauwgezet opgevolgd en zijn tevreden met het eindresultaat. Dit laatste is zeker ook te danken aan de constructieve houding van VK Architects & Engineers en de bouwheer, die de vereiste kwaliteit en de praktische uitwerking steeds voor ogen hielden.”

GERELATEERDE DOSSIERS