Doorzoek volledige site
05 juni 2018

B2Ai ontwerpt The Waves in Oostende

Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai
Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai
Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai
Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai
Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai
Illustratie | Vastgoedgroep Degroote / B2Ai

Op een steenworp van de Wellingtonrenbaan en golfterrein, langs de Troonstraat in Oostende, staat 'The Waves' gepland: vier organische bouwvolumes met 118 appartementen, een handelspand en 147 parkeerplaatsen. Het project van Vastgoedgroep Degroote, ontworpen door B2Ai, wordt in vier fases gerealiseerd. Atelier Arne Deruyter staat in voor de landschapsarchitectuur. De eerste fase is vergund. “De architectuur glooit met het landschap, en hoort bij de stad.”

Vastgoedgroep Degroote nodigde voor The Waves een aantal architectenbureaus uit, die op zes weken tijd een voorstel uitwerkten om de site en zijn unieke omgeving kwalitatief in te vullen. B2Ai, dat in de stad aan Zee ook al voor Kinepolis, de tribunes van de paardenrenbaan, Golfclub tekende, legde het sterkste concept op tafel.


Stad, duinen en zee

Voor The Waves lieten de architecten van B2Ai zich inspireren door stad, duinen en zee. Het ontwerpteam was van mening dat de specifieke omgeving - architectuur aan de kust - een andere benadering vraagt dan een stedelijke of rurale omgeving. Het vakantiegevoel aan zee moet voelbaar zijn in de architectuur.

Naast de stedelijke context dienden de glooiende natuurelementen het concept. De organische vormen van duinen, glooiend gras en golven spiegelen zowel in de gebouwen als in de buitenruimtes. Uitgekiende kroonlijsten, ramen die overdag een wijds zicht op zee bieden en ’s nachts oplichten als milde lampions en natuurlijke kust-kleuren in de sokkels zorgen voor een exclusief project in een vakantiesfeer.

De positionering van de gebouwen is weldoordacht. The Waves biedt een bijzonder perspectief aan de straat. De site heeft namelijk ‘schitterende zijden’ – er is geen echte voor- of achterkant. Aan de ene zijde heb je uitzicht op zee, aan de andere kant ligt de groene Wellingtonrenbaan.


Geschrankte gebouwen

The Waves zal uit een viertal geschrankte gebouwen bestaan. Op die manier ontstaat maximaal zicht op beide zijden en is het mogelijk om een ‘doorsteek’ te creëren naar de nu verborgen renbaan, toch de grootste groene long in Oostende. Door de gebouwen niet op één lijn te zetten maar terug te trekken van de rooilijn, meanderen ze als het ware langs de Troonstraat. Zo ontstaat een aangenaam plein, dat publiek toegankelijk is. Speelse elementen zoals de glijbaan en de spiegelvijver maken van het plein een aangename verblijfsruimte, die een meerwaarde zal zijn voor iedereen in de buurt.


Vier fases

The Waves wordt zal zoals gezegd in vier fases gerealiseerd worden. Op dit ogenblik is fase 1 vergund. Dat betreft een bovengronds volume met 118 appartementen en een commerciële ruimte van ca. 155 m², een halfondergrondse sokkel met fietsenstallingen en 39 private parkeerplaatsen, een tussenniveau met 51 private bergingen en een kelder met 108 private parkeerplaatsen en 47 private bergingen en een centrale stookplaats op het dak.