Doorzoek volledige site
12 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Wastiau & Co en Wil-Ma ontwierp fraaie opslagplaats in cortenstaal

Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese
Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese
Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese
Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese
Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese
Illustratie | Wastiau & Co / Paul D'Haese

Als nieuwe opslagplaats met burelen koos Arco NV, specialist in koeltechnieken, voor een moderne cortenstaal-creatie. Het strakke en opmerkelijke design is van de hand van het Westelse architectenbureau Wastiau & Co en Wil-Ma en bevindt zich op het industriepark in Lokeren. Voor de geribbelde gevelpanelen in cortenstaal schoot zelfs een Finse producent ter hulp. Hoofdaannemer van het project was Valcke Prefab Beton uit Vlammertinge.

Uitgangspunt was het bouwen van een opslagruimte met burelen op het industriepark, grenzend aan de E17. Wegens de beperkingen van het terrein zijn het kantoor en de loading docks niet zichtbaar vanop de autosnelweg en staat enkel de achterzijde van het gebouw in het zicht. Rekening houdend met deze beperkingen was de wens van de bouwheer om alsnog een opvallend volume te creëren dat bijdraagt tot de herkenbaarheid van Arco NV.

 

Cortenstaal

Voor de materiaalkeuze werd geopteerd voor cortenstaal, wat zorgt voor een uniek en continu veranderend effect op de gevel. Door zijn opvallend roestbruin uiterlijk vormt het een compromisloos materiaal dat bijdraagt tot een krachtige vormgeving. Bovendien varieert het van toonaard gedurende de jaren. Kortom: a building that will age gracefully! De gevels bestaan uit geribbelde cortenstaalpanelen en het bleek niet evident om een geschikte producent te vinden. Het nodige speurwerk leidde uiteindelijk naar Finland waar we een producent werd gevonden die de panelen kon vervaardigen volgens het less is more-principe dat Wastiau & Co en Wil-Ma voor ogen had.

 

No-nonsense benadering

Het gebouw getuigt van een no-nonsense benadering met een zekere bruutheid op het vlak van materiaalkeuze en weerspiegelt in die zin deels het karakter van de opdrachtgever: een gepassioneerd jager die houdt van ruwe en pure omgevingen. Daarnaast creëerde Wastiau & Co en Wil-Ma ook een visuele link met het Arco-filiaal in Geel. Ook daar is cortenstaal de eyecatcher rond de grote raampartij in de gevel. De herhaling van deze materiaalkeuze in Lokeren vormt een consistent en herkenbaar baken in de omgeving en draagt zo bij tot de overkoepelende visuele identiteit van Arco NV.

 

Second life principles

Verder trachtte Wastiau & Co en Wil-Ma het magazijn zo flexibel en economisch mogelijk te houden. In plaats van de kantoren traditioneel op de mezzanine te plaatsen, werd de mezzanine een beetje naar buiten geduwd waardoor ze uitkraagt over de laad- en loskade. Dit resulteert in één grote raampartij voor een maximale lichtinval. Bij de ontwikkeling werd bovendien gestreefd naar second life principles: een duurzaam en multifunctioneel gebouw, klaar voor een tweede leven. Het gebouw kan soepel aan wisselende noden of diverse bestemmingen worden aangepast. Cortenstaal is bovendien 100 procent recycleerbaar. Doordat het een zuivere staalsoort is zonder extra beschermlagen kan het omgesmolten worden tot nieuw staal.

GERELATEERDE DOSSIERS