Doorzoek volledige site
13 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

NEXT Architects ontwerpt nieuwe uitkijktoren op de Hoge Blekker

Illustratie | NEXT Architects
Illustratie | NEXT Architects
Illustratie | NEXT Architects

Uit een bende van 70 ontwerpers koos Gemeente Koksijde het ontwerp van NEXT Architects voor de nieuwe uitkijktoren op de Hoge Blekker.  De transparante, houten constructie brengt landschap en landmark samen, past mooi in het zilveren duinenlandschap, maar trekt tegelijkertijd toch de aandacht dankzij zijn expressieve vorm.

De competitie is uitgeschreven door de Gemeente Koksijde, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer om de landschapsbeleving in toeristische regio’s te versterken. Onder het programma Horizon 2025 wil de provincie een netwerk van landschapsobservatiepunten realiseren.

 

Spanningsveld tussen landschap en blikvanger

Hoe creëer je een blikvanger en toeristische trekpleister die zich tegelijkertijd naadloos in zijn omgeving voegt? Die vraag gebruikte NEXT Architects als uitgangspunt voor hun ontwerp. De uitkijktoren de Hoge Blekker maakt dit spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

 

Zilvergrijs hout

In het ontwerp is gezocht naar een constructieve vorm die enerzijds leesbaar is en tegelijkertijd een verrassende elegantie heeft. De hele toren wordt vrijwel geheel in hout uitgevoerd. De zilvergrijze kleur van het vergrijzende hout is een ingetogen materiaal dat aansluit bij de grijstinten van het duinlandschap, maar door de expressieve vorm toch de aandacht trekt. In het duinzand markeert een verhoogd plateau de voet van de toren. Een helixvormige trap brengt de bezoeker omhoog naar een tweede plateau, op 20 meter hoogte.

 

Twee routes

De open en verfijnde structuur van de houten constructie geeft de toren transparantie. De beleving wordt versterkt door het aanbieden van twee routes. De weg omhoog is besloten door de houten lamellen van de constructie waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd wordt om boven in volle glorie ervaren te worden. De tocht naar beneden is open waarmee de ervaring van het dalen versterkt wordt. Het spel tussen open en dicht en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en de toren zelf.

 

Slanke houten balkjes

Deze uitkijktoren past in een reeks landmarks en uitkijkpunten van NEXT Architects, waaronder het prijswinnende Elastisch Perspectief in Barendrecht dat geheel in cortenstaal is uitgevoerd en het mysterieuze It Goddeloas Fiersicht in Friesland dat uit beton is opgebouwd. De Hoge Blekker bestaat bijna volledig uit een stapeling van slanke houten balkjes die samen een constructieve eenheid vormen. NEXT heeft voor de constructieve uitwerking de handen in elkaar geslagen met Miebach Consulting, een Duits ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in het gebruik van hout als constructief materiaal.

GERELATEERDE DOSSIERS