Doorzoek volledige site
04 juli 2018 | NIELS ROUVROIS

Compacte en creatieve BEN-woning in Waasmunster

Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur
Illustratie | Tim Van de Velde / TOOP architectuur

TOOP architectuur kruiste voor een eengezinswoning in Waasmunster de degens met de strikte bouwvoorschriften en kwam met een creatieve oplossing. De bouwvoorschriften eisten een woning ingeplant op 8 meter van de voorste perceelgrens en met een maximale bouwdiepte van 15 meter. Het resultaat is een compacte BEN-woning van 10 meter op 10 meter.

Het perceel is deel van een landschappelijke verkaveling in Waasmunster en wordt gekenmerkt door vergezichten over een licht glooiend landschap. Aan de voorzijde bevindt zich een rustige gemeenteweg en beek. Het terrein helt licht naar achteren toe richting landschap.

 

Strikte bouwvoorschriften

Op deze plek met strikte bouwvoorschriften kreeg TOOP architectuur de uitdaging in de schoot geworpen om een hedendaagse woning te ontwerpen die de troeven van de locatie optimaal uitspeelt. Creatief omgaan met de bouwvoorschriften luidde dan ook de boodschap want die voorschriften eisten een ingeplante woning op 8 meter van de voorste perceelgrens en niet dieper dan 15 meter.


Twee bouwlagen

Door de woning, die bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak, naar achter te schuiven wordt de relatie met achterliggende landschap verzekerd. Het compacte volume wordt aangevuld met een tuinmuur, een inkompatio en een tuinberging aan de voorzijde van de woning. Deze ingreep zorgt ervoor dat aan de voorzijde de privacy wordt gegarandeerd en dat het zicht op het landschap wordt gekaderd en vanuit de leefruimte wordt geaccentueerd.

 

BEN-woning

De compacte woning van 10m op 10m herbergt op het gelijkvloers de leefruimte, keuken en eetruimte. De leefruimte bevindt zich aan de voorzijde met zicht op de inkompatio en de straat. De keuken en eetruimte liggen aan de tuinzijde. Op de verdieping bevinden zich de slaap- en badkamers. De slaapkamers bevinden zich aan de achterzijde en hebben een grote relatie met de tuin. De bureauruimte ligt aan de voorzijde en opent zich naar de binnentuin en het omliggende landschap. De woning is bijna-energieneutraal (BEN) en biedt een antwoord op de steeds grotere vraag naar compact en energiezuinig wonen, zonder in te boeten aan levenskwaliteit en sfeer.

 

Structurele eenvoud

De interessante doorzichten naar het landschap in combinatie met fijne detaillering zorgen ervoor dat de bewoners heel erg betrokken worden bij de seizoenen en dat ze de relatie tussen binnen en buiten zo maximaal mogelijk kunnen beleven.  De doorzichten en raamopeningen zijn zorgvuldig uitgekozen zodat de naastliggende bebouwing minimaal wordt waargenomen. De structurele eenvoud van de woning draagt ook bij tot de effectieve uitstraling. De woning wordt gekenmerkt door zelfdragende betonelementen die dienst doen als geveldragers voor het metselwerk. Het buitenschrijnwerk is voorzien in donker hout en draagt zo bij tot de warme uitstraling van zowel de binnen- als de buitenzijde van de woning.

 

Detaillering

De doorgedreven aandacht voor detaillering werd verder vertaald in het interieur. Kasten sluiten naadloos aan op de raamkaders en de zandkleurige betonvloer, de donker eiken keuken en de natuurkleurige eiken haardwand zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Het kleurenpalet is eenvoudig en in relatie met het omliggende landschap.