Doorzoek volledige site
06 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

Oud en nieuw vinden elkaar op vernieuwde Parksite

Illustratie | Lava architecten
Illustratie | Lava architecten
Illustratie | Lava architecten
Illustratie | Lava architecten
Illustratie | Lava architecten

De Parksite in Leuven, waar onder andere de Parkschool (SBLO) en de stedelijke school voor kleuter- en lager onderwijs (SKLO) een nieuwe turnzaal krijgen, wordt stevig onder handen genomen. Het project ligt in handen van TV Parkschool, bestaande uit  Lava architecten en Cenergie. Harmonie tussen oud en nieuw met aandacht voor zowel functionaliteit en vormelijkheid stonden centraal tijdens het ontwerpen.

Parksite is eveneens een van de plekken waar Stad Leuven Academie en Conservatorium (SLAC) en Cirkus in Beweging actief zijn. Het ontwerp van de site integreert een vroeg-modernistisch gebouw van Victor Broos en vult dit aan met nieuwe bewegingszalen en muzieklokalen die voldoen aan hoge structurele en akoestische eisen. Naast Lava architecten en Cenergie zijn ook AB Associates (stabiliteit), Ontwerpbureau Pauwels en bouwfysisch ingenieursbureau Daidaloz Peutz aan het project verbonden. De Parksite voorziet een infrastructuur die breed is in te zetten voor verschillende gebruikers in het (kunst)onderwijs. Voor de leerlingen van het scholencomplex SKLO & SBLO wordt een nieuwe turnzaal gebouwd op de Parksite. Deze turnzaal zal dan na de schooluren gebruikt worden voor lessen van de circusschool.


Uitbreiding in 3 volumes

De nieuwbouw in pakhuisarchitectuur geeft het gebouw een volwaardige gevel naar het park, als tegenhanger voor de Broosgebouw-gevel aan de ring. Het opsplitsen van de uitbreiding in 3 volumes structureert de omliggende groene ruimte en houdt het gebouw op maat van de omgeving. De nieuwe volumes zijn door hun positie zichtbaar vanaf de ring en trekken zo aandacht voor de kunsten in het gebouw, maar ook voor het park.


Ruimtelijk en functioneel

Het ontwerp zoekt een harmonieuze overgang tussen nieuw en oud, tussen ruimtelijk en functioneel. In plaats van een vooropgelegd programma geforceerd in een bestaande structuur te duwen, realiseert het ontwerp een gebruik dat past bij het bestaande gebouw en tegelijk aansluit bij de nieuwe functie. Zo krijgt onder andere de statige kapel boven in het Broosgebouw een nieuwe invulling als polyvalente tribunezaal.


Doordachte plaatsing

Het project zoekt synergieën in ruimtegebruik en programma op. Doordachte plaatsing van circulatie en logische stapeling van functies zorgen voor inspirerende (visuele) relaties of afsluitbaarheid tussen werkingen, naargelang de wensen van het moment. Een dubbelhoge transparante foyer fungeert als kern van het centrum, waar verschillende organisaties, leerlingen en buurtbewoners elkaar tegenkomen.

De nieuwbouw ontleent zijn volumewerking, detailleringsgraad en materialisatie aan het Broosgebouw. Een belijning in de massief-passiefbouw gevel zorgt tevens voor de nodige vaste zonwering, met zo min mogelijk gebruik van dure automatisch gestuurde systemen. De massieve wandopbouw biedt niet enkel thermische, maar ook de hoge akoestische isolatie die het programma vereist. 


CO2-neutrale massief-passiefbouw

Het project ambieert een voorbeeld te zijn voor duurzaamheid. De nieuwbouw is voorzien als een CO2-neutrale massief-passiefbouw, het Broosgebouw wordt zo gerenoveerd dat 1 energiesysteem voor het hele complex werkt. Technische oplossingen zoals een BEO-veld en zonnepanelen combineren met robuust ontwerp zoals het gebruik van wadi’s en een gevel die oververhitting beperkt.

GERELATEERDE DOSSIERS