Doorzoek volledige site
05 september 2018 | NIELS ROUVROIS

Logistieke kweekvijver op Nike-site in Laakdal

Illustratie | Signum+ Architects
Illustratie | Signum+ Architects
Illustratie | Signum+ Architects

Op een schiereiland in de vijver op de site van Nike Laakdal pronkt sinds 2014 het Logistiek Innovatie- en Trainingcentrum (LITC). Het ontwerp van het duurzame gebouw, met een BREEAM outstanding-label, is van de hand van Signum+ Architects. Hoofdaannemer van dienst was Democo en ook Tractebel Engineering participeerde als studiebureau.

In opdracht van LITC vzw - een samenwerking tussen Nike’s Europese Logistieke Campus, de Thomas More hogeschool en de KU Leuven – werd voor het project de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen ingeschakeld. Het LITC brengt mensen samen rond logistiek in al zijn facetten, met het oog op informatie, opleiding en innovatie. Het gebouw biedt een ontmoetingsruimte, leslokalen, een laboruimte en auditoria om mensen samen te brengen en enthousiast te maken rond logistiek en zijn processen.


BREEAM outstanding-label

Het gebouw bestaat op het gelijkvloers uit een grote polyvalente ruimte waarop alle klaslokalen en laboruimtes in volle transparantie op uitgeven. De verdieping biedt onderdak aan een deelbaar auditorium met een capaciteit tot 300 personen, een directieraadzaal en de sanitaire voorzieningen. Grootste uitdaging in dit project was voor Signum+ Architects de ligging van het gebouw, op een schiereiland in de vijver op de site van Nike Laakdal. De vijver staat in voor de warmte, de koude en het water voor het gebouw. Het gebouw behaalt een E0-peil en beschikt voor een BREEAM outstanding-label.


Inspirerende plek

Het LITC wil een inspirerende en kwalitatieve plek voor zijn gebruikers zijn en de iconische vormgeving moet helpen om de belevingen van de gebruiker om te zetten in een sterke herinnering. Naast het BREAAM-label en het E0-peil zijn ook flexibiliteit, polyvalent gebruik, het ontbreken van rioleringen (rietveld) en gas (warmtepomp met vijverwater) en de zero-emissie van het gebouw grote troeven van het ontwerp.


Cradle-to-Cradle

Het gebouw werd ontworpen volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Houten gevelbekledingen met natuurvernis maken de organische vormen van het gebouw mogelijk met een minimum aan bouwafval. Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp die zijn warmte onttrekt aan de vijver waarin het gebouw werd gebouwd en het eigen afvalwater wordt gezuiverd. Het BREEAM outstanding-label staat borg voor een totaalaanpak inzake duurzaam bouwen. Het LITC behaalt 85/92 op het vlak van duurzaamheid, een hele prestatie gezien het feit dat de site niet beschikt over voorzieningen voor openbaar vervoer.

GERELATEERDE DOSSIERS