Doorzoek volledige site
21 september 2018

Grootste Europese expertise-centrum voor robotchirurgie opent officieel de deuren

Illustratie | © VK Architects & Engineers

Als Europa’s grootste expertise centrum voor robotchirurgie kent ORSI Academy veel internationale weerklank. Slechts 5 jaar na de oprichting zakken jaarlijks 500 dokters uit de hele wereld af naar Melle voor opleidingen in minimale invasieve chirurgie. Door het succes kon een uitbreiding niet uitblijven. Tegelijk biedt deze nieuwe campus de kans om te dromen van een opwindende toekomst vol innovatie. Het nieuwe centrum is ontworpen door VK Architects & Engineers, dat ook al instond voor ontwerp en realisatie van het bestaande centrum.

VK Architects & Engineers stond niet alleen in voor de architectuur van de nieuwe campus maar ook voor het duurzaam ontwerp, stabiliteit, speciale technieken, infrastructuur, façade engineering en acoustical engineering. Het ontwerp toont een duidelijk onderscheid tussen gesloten en transparante gevelelementen, afhankelijk van de functie die erachter huist.

De nieuwe campus biedt plaats aan 4 clusters met elk 4 tot 6 operatiezalen, naast vergaderruimtes, een auditorium met 120 plaatsen, een restaurant, foyer en landschapskantoor. “Het ontwerp moest transparant zijn, maar tegelijkertijd ook een bepaalde confidentialiteit uitstralen. Daarom kozen we voor een doorgedreven spel van open- en geslotenheid in de architectuur van de gevel én het interieur. Enerzijds door grote glasvlakken te combineren met gesloten stukken, afgewerkt met een karaktervolle gevelsteen. Anderzijds door visuele relaties en perspectieven binnenin af te wisselen met gesloten ruimtes”, vertelt project manager Jeroen Bommerez.

 

Doordachte indeling

De laboclusters werden discreet ingericht aan de achterkant van het gebouw, achter een beglaasde binnengevel. Vooraan bevindt zich een transparant volume dat dienst doet als centrale foyer.

Daarnaast zijn er ook een auditorium, een restaurant en vergaderzalen ingericht. Het tweede niveau omvat kantoren en vergaderzalen, terwijl het dak als terras fungeert.

“Ons ontwerp verenigt een rechthoekig volume met één verdieping voor alle operatiezalen en een L-vormig volume met twee verdiepingen voor alle andere functies”, vertelt Jeroen Bommerez. “Er is ook een gedeeltelijk ondergrondse bouwlaag met de technische ruimtes, waardoor de totale benutbare oppervlakte zo’n 5.500 m² bedraagt.”

Dit project kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen UZ Gent, UGent, UZ Leuven, KU Leuven, de Provincie Oost-Vlaanderen, VLAIO en EFRO.