Doorzoek volledige site
03 oktober 2018

Achtergael Architecten ontwerpt state-of-the-art kantorencomplex in Aalter

Illustratie | Vandenbussche Groep

De eerste spadesteek voor het nieuw kantorencomplex aan de Groendreef in Aalter, een ontwerp van Achtergael Architecten, is begin september in de grond gegaan. Vandenbussche Groep bouwt dit nieuwbouwproject in opdracht van Corabo Projectontwikkeling, waarbij hout-, bouw- en interieurbedrijf Qubus en SPIE Belgium de kantoren en loodsen zullen innemen.

Het project is opgebouwd uit vier bouwlagen, waarvan één ondergronds, en wordt voorzien van een gemeenschappelijke inkomhal en trapkern met digitale receptie. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bevinden zich de burelen en vergaderzalen van SPIE Belgium en Qubus NV. Op de tweede verdieping is een skybox voorzien met grote polyvalente zaal, ontspanningsruimte, dakterras en gemeenschappelijke refter met keuken en een boardroom. Tenslotte worden er 85 parkeerplaatsen voorzien.
 

Comfortabel werken

Het kantoorgebouw wordt beschouwd als representatieve front voor het loodsencomplex op het terrein. Het vormt het gezicht van de site vanaf de Groendreef en wordt ingepast in een landschappelijk uitgewerkte parking.

De kantoren bevinden zich op de eerste twee bouwlagen en kijken aan de achterzijde uit op een binnentuin. Ondanks de beperkte oppervlakte vergroot dit groene accent in belangrijke mate het ruimtelijke en kwalitatieve gevoel in de werkruimtes. Het kantoorgebouw is maximaal beglaasd en creëert voor de kantoormedewerkers een comfortabele werkruimte met veel licht en aangenaam zicht. 

Gezien de vele vervoersbewegingen op het maaiveld en de beperkte ruimte voor verpozing worden de gemeenschappelijke functies (o.a. lunchruimte, ontspanningsruimte, opleidingslokaal…) op de dakverdieping en aansluitend op een dakterras voorzien.

Het project is volledig uitgewerkt in BIM, zowel tijdens de ontwerp- als uitvoeringsfase.
 

Klimaatplafonds

Het kantoorgebouw is Bijna-energieneutraal (BEN) met als streefdoel E20. Het gebouw wordt volledig verwarmd d.m.v. klimaatplafonds met een warmtepomp gekoppeld aan geothermische boringen. Door gebruik te maken van een BEO-veld kunnen de klimaatplafonds ook als koeling voor het kantoor gebruikt worden. Het complex is verder voorzien van een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning, zonnepanelen, luchtbevochtiging, automatisch gestuurde zonnescreens en ledverlichting met daglichtsturing.