Doorzoek volledige site
24 oktober 2018

Passieve school voor actieve pedagogie in Neder-Over-Heembeek

Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus
Illustratie | Danica Kus

Op 1 september 2018 mochten de leerlingen en het personeel van het Brusselse Neder-Over-Heembeek starten in hun nieuwe school ‘A la Croisée des Chemins’. Het ontwerp speelt in op een innovatief project van de stad Brussel om een ‘actieve pedagogie’ te introduceren. B2Ai stond in voor het ontwerp van de school i.s.m. THV Thiers-Dujardin (landschapsarchitect) en ATS voor de akoestische studie. 

In deze school is men helemaal afgestapt van het rechthoekige klasmodel waar de leerkracht centraal staat. De klaslokalen zijn L- vormig en worden rond een gemeenschappelijke ruimte gepuzzeld. De focus ligt niet op de reproductie van kennis, maar op een proactieve groepswerking onder het motto: “Kinderen leren meer van elkaar dan van de leerkrachten.”

De school is in elk detail opgevat als een stimulerende omgeving die de zintuigen prikkelt en individuele talenten helpt ontplooien. Het is een stukje natuur in het stedelijk weefsel, met een kleuterschool voor 312 leerlingen, een basisschool voor 576 leerlingen, een sporthal en een buitenaanleg die uitnodigt tot ontdekken en verkennen.

De verschillende ruimtes zijn aangepast aan de leeftijdsgroepen. De organisatie, de circulatie, de typologieën van de klassen en de materialen zijn voor elke ruimte individueel bekeken en aangepast aan de individuele noden.

 

Ecologie en kringloopeconomie

In de school en de sporthal – die ook apart functioneert voor de buurt – zijn de drie pijlers van duurzaamheid zeer bewust aanwezig. Men streefde naar een minimaal gebruik van materialen (ecologie), sociale innovatie (een nieuwe manier van klassenorganisatie), een compact gebruik van de ruimte (economisch bouwen) en een architecturale kwaliteit.

De school koos voor technische installaties die rationeel omgaan met water- en energieverbruik. De impact van het gebouw op het milieu en de gezondheid van de gebruikers is zo minimaal mogelijk gehouden. De school respecteert alle eisen met betrekking tot akoestiek en luchtvochtigheid, en legt de nadruk op afvalbeheer en op de valorisatie van de natuurlijke omgeving.

Het ecologische en economische aspect zijn nauw met elkaar verweven. Het project streefde naar de minimalisering van het bouwafval door op voorhand maatregelen te nemen die het afval en de hinder (lawaai, stof, modder) beperkten tijdens de werkzaamheden. Het ontwerp houdt rekening met de flexibiliteit en de eventuele toekomstige functies voor het gebouw.

A la Croisée des Chemins was in 2016 laureaat voor Be.Exemplary, voorbeeldgebouwen van de stad Brussel.