Doorzoek volledige site
30 oktober 2018

Groter commissariaat voor politiezone VLAS in Kortrijk

Illustratie | Group Jansen
Illustratie | Group Jansen
Illustratie | Group Jansen
Illustratie | Group Jansen

In heel wat regio’s ontstaan de jongste jaren grootschalige politiezones, waarin korpsen uit verschillende gemeenten hun krachten bundelen. Nu volgt ook de infrastructurele update: agenten ruilen hun lokale kantoren in voor moderne, regionale hoofdkwartieren. Zo werd onlangs het vernuftige commissariaat van politiezone VLAS Drie Hofsteden in Kortrijk voorgesteld. Een realisatie van Group Jansen, in samenwerking met Goedefroo + Goedefroo, DBG, studiebureau Istema en Stadsbader.

Een politiekantoor bouwen, dat gaat gepaard met specifieke voorschriften. Geen alledaagse opdracht, weet Nadia Jansen (CEO Group Jansen): “De burger betreedt het gebouw via een mooi en functioneel onthaal. Maar natuurlijk zijn er ook minder toegankelijke ruimtes. Een munitie- en een wapenkamer bijvoorbeeld. Of de 12 verhoorlokalen, waar 140 kilogram zware akoestische deuren de discretie van het onderzoek garanderen.”

Het cellencomplex ligt in lijn met de nieuwste normen inzake discretie en bijstand: “Er is een mogelijkheid tot line-up, audiovisueel verhoor, vertrouwelijk overleg met een raadsman, Salduz-verhoor, medisch onderzoek,… Aangezien ook gedetineerden recht hebben op een minimum aan comfort, is er bovendien voldoende ruimte, hygiëne, sanitair en verluchting. Ten slotte zijn de plafonds, muren en vloeren bestand tegen vandalisme.”
 

Gebouw vertaalt drie doelstellingen in nieuwe VLAS-visie

Het commissariaat strekt zich uit over 10.000 m2, gespreid over drie verdiepingen. Van hieruit waakt de politie over Kortrijk, Kuurne en Lendelede. De inrichting vertaalt de visie van politiezone VLAS:

  • Om klantvriendelijk en professioneel te werken is teamwerk vereist. Daarom verdwijnen de muren tussen de verschillende diensten: wijkagenten, sociale politie, lokale recherche, interventieteams,… huizen voortaan in één grote, mooie, comfortabele ruimte.
  • Daarnaast is het hele gebouw ontworpen vanuit het oogpunt van efficiëntie. Dankzij de strategische ligging en de centrale parking van de dienstvoertuigen gaat er geen tijd verloren bij interventies. Bovendien is de ruimte voor de interne dispatching en monitoring van het cameranetwerk afzonderlijk, zodat deze collega’s gefocust kunnen werken.
     

Als afwerkingsbedrijf heeft Group Jansen zijn stempel mogen drukken op dit project: “Zo creëerden we via glazen wanden veel ruimte en licht. Bij de inkleding maakten we gebruik van eigen producten, met name klimaatplafonds, wanden, verhoogde vloeren en meubilair uit ons eigen schrijnwerkersatelier. Dat resulteerde in een laag energiepeil (E41) en een solide isolatie (factor K24). Anderzijds laten de wanden en plafonds toe om ruimtes makkelijk anders in te delen - moesten de noden ooit opnieuw veranderen - en kan het gebouw nog worden uitgebreid met een vierde bouwlaag van 2000 m².”