Doorzoek volledige site
22 november 2018 | NIELS ROUVROIS

Kampenhoutse pastorie ademt weer

De historische pastorie heeft haar uitstraling van weleer teruggevonden. (Beeld: PIT Antwerpen)
Het vakmanschap en de hoge afwerkingsgraad zijn grote troeven van het project. (Beeld: PIT Antwerpen)
Bij het plaatsen van de nieuwe ramen werd het oude traliewerk behouden. (Beeld: PIT Antwerpen)
Nieuwe elementen mochten worden toegevoegd, maar moesten wel volledig losstaan van de oude structuur. (Beeld: PIT Antwerpen)
Tijdens de restauratie van de pastorie zijn zo veel mogelijk authentieke elementen bewaard. (Beeld: PIT Antwerpen)

De oude en de kleine pastorie in het centrum van Kampenhout stralen weer. Na bijna dertig jaar leegstand en verkrotting werden de historische gebouwen gerenoveerd en gerestaureerd, met grote zorg voor de authenticiteit en de oorspronkelijke staat van de pastorie. “Zowel over het eindresultaat als over de samenwerking met het gemeentebestuur en de architect zijn we heel erg tevreden”, zegt Pieter-Jan Emmerechts van hoofdaannemer PIT Antwerpen, specialist in grootschalige renovatie- en restauratiewerken.

Na 25 jaar kwam het vastgeroeste renovatiedossier in 2016 eindelijk van de grond. Twee jaar later zijn zowel de kleine als de grote pastorie grotendeels gerenoveerd. “De binnenkant van de grote pastorie wordt binnenkort nog aangepakt; en ook het park wordt nog heraangelegd”, vertelt Emmerechts. “Dit is persoonlijk een van de mooiste projecten die ik al heb geleid. Het geheel past perfect samen en alles is ook nog eens heel goed uitgevoerd door de arbeiders.”


Slechte staat

Toen PIT (Professional Innovation Techniques) Antwerpen aan het project begon, bleken beide gebouwen in slechtere staat dan in eerste instantie gedacht. Emmerechts: “PIT is gespecialiseerd in restauratiewerken, dus we keken niet raar op toen we tijdens het strippen elementen aantroffen die een wijziging van de plannen vereisten. De gebouwen staan bovendien op de erfgoedlijst. Omdat de staat slechter was dan gedacht en er elementen naar boven kwamen die behouden moesten blijven, werd onder meer de oorspronkelijk geplande indeling van de pastorie aangepast.”

 

“De 2,5 meter hoge schouwen zijn een mooi voorbeeld van de hoge afwerkingsgraad”


Nieuw volume

Het beschermde karakter van de pastorieën was tijdens de werken een constante factor. Nieuwe elementen mochten worden toegevoegd, maar moesten wel volledig losstaan van de oude structuur. “Zo bouwden we bijvoorbeeld een nieuw volume met sanitaire voorzieningen en een technische ruimte”, vertelt Emmerechts. “Zowel de kleine als de grote pastorie waren volledig verkrot. Ramen en deuren ontbraken, en de duiven vlogen af en aan, met een tien centimeter dikke laag uitwerpselen als gevolg. De kleine pastorie was er zelfs zo erg aan toe dat een groot aantal van de stenen aan de buitenkant moesten worden vervangen.”


Authentieke materialen

Het was voor PIT Antwerpen een uitdaging om zoveel mogelijk oude elementen te behouden, maar dat is volgens Emmerechts goed gelukt. “En alles wat afgebroken moest worden, hebben we nadien weer kunnen aanwerken met authentieke materialen. Binnenin zijn alle oude stukken eik gecontroleerd en waar mogelijk hergebruikt na behandeling. Ook steen hebben we in grote hoeveelheden kunnen recupereren. Elke steen is afgekapt, gesorteerd en opnieuw ingepast, zodat er geen kakafonie van lijnen ontstond. Op een bepaald moment stonden op de werf vijftien paletten gerecupereerd materiaal, waaronder ook een aantal tegels.”


Sierschouwen

Het resultaat mag er zijn: twee historische gebouwen die hun uitstraling van weleer hebben teruggevonden. De kleine pastorie zal gebruikt worden door de kerkgemeenschap en zal hoogstwaarschijnlijk in een latere fase nog voorzien worden van een polyvalente zaal. In de grote pastorie zal vooral de gemeente zich huisvesten. Emmerechts: “Over de ganse lijn is PIT erg trots op dit project. Het werk van de schrijnwerkers en metselaars mag geprezen worden, en vooral de 2,5 meter hoge schouwen zijn een mooi voorbeeld van de hoge afwerkingsgraad. Het siermetselwerk dat daaraan te pas kwam, heeft ongeveer een maand in beslag genomen.”

Ook over de samenwerking tussen de verschillende partijen is PIT lovend. “De gemeente Kampenhout heeft de werken nauwgezet opgevolgd, en de samenwerking liep bijzonder vlot. Het gemeentebestuur stond volledig achter de plannen van ARAT architecten en achter onze uitvoering. Het dorpszicht heeft met deze renovatie zeker een nieuw elan gekregen”, besluit Emmerechts.