Doorzoek volledige site
24 januari 2019 | TIM JANSSENS

Connectieve studentenhuisvesting met duurzame insteek

Het geheel is ontworpen naar het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister). (Beeld: Luc Roymans)
De ‘binnenschil’ is iets ‘rechtlijniger’ opgevat, met een harmonische schikking van grote ramen, buitentrappen en balkons. (Beeld: Luc Roymans)
De lay-out met houten shingles en de boomstammenrij loopt door tot in de inkomhal. (Beeld: Luc Roymans)
De bewoners kunnen naar hartenlust samentroepen in kleurrijke gemeenschappelijke ruimtes. (Beeld: Luc Roymans)
Boomstammen ondersteunen de overkraging aan de inkompartij. (Beeld: Luc Roymans)
Het geheel is ontworpen naar het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister). (Beeld: Luc Roymans)
De bewoners kunnen ook terecht in de tuin, waar onder meer een basketbalplein is ingericht. (Beeld: Luc Roymans)
De studentenkamers hebben een even frisse uitstraling als de rest van het interieur. (Beeld: Luc Roymans)
De terrassen dragen bij tot het unieke karakter van deze studentenhuisvesting. (Beeld: Luc Roymans)
De lay-out met houten shingles en de boomstammenrij loopt door tot in de inkomhal. (Beeld: Luc Roymans)

Op de voormalige industriële site van de Ganda Molens, aan de rand van het Gentse stadscentrum, prijkt sinds enige tijd een gloednieuw Upkot-gebouw. De architectuur van het U-vormige studentencomplex verwijst naar het beeld van een appel en sluit aan bij de omringende urban jungle, terwijl het strakke, kleurrijke interieur de bewoners uitnodigt om samen leuke activiteiten te ondernemen. Ook de duurzame insteek van het project is een cruciale troef.

Tussen 1940 en 1998 definieerden de 40 meter hoge silo’s van de befaamde Ganda Molens de Zuid-Gentse skyline. Nadat de industriële maalderij haar activiteiten stopzette, werd de site langs de Stropkaai verkocht. Een reconversie van de bestaande gebouwen bleek niet haalbaar, en dus werden ze integraal gesloopt. Het maagdelijke terrein dat daaruit voortvloeide, biedt plaats aan twee nieuwe gebouwen en een zone met een vijftal rijwoningen. Een van die twee nieuwe gebouwen is Ganda Upkot, een kersvers studentencomplex met 122 kamers.

 

Binnen- en buitenschil

Het Ganda Upkot-gebouw is een heuse eyecatcher, met dank aan de U-vorm en de bijzondere gevelbekleding. “We zijn samen met a154 architecten vertrokken van het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister) – alsof er een hap uit genomen is”, vertelt Koenraad Belsack, zaakvoerder van Upgrade Estate en samen met zijn vrouw Nele Van Damme de bezieler van het Upkot-concept. “Dit krachtige beeld wordt geaccentueerd door de U-vorm van het complex, de natuurlijke uitstraling van de gevelbekleding en de boomstammen die de overkraging aan de inkompartij ondersteunen. De variabele grootte en positionering van de raampartijen in de ‘buitenschil’ resulteert in een speelse uitstraling. De ‘binnenschil’ is iets ‘rechtlijniger’ opgevat, met een harmonische schikking van grote ramen, buitentrappen en balkons. Het geheel kreeg nog een extra dimensie via de creatie van een omringende urban jungle met bomen, struiken en bloemen, die doorloopt tot in de kern van het binnengebied.”

 

“De focus op het sociale aspect komt sterk tot uiting in de architectuur, de inrichting en de omgevingsaanleg”

 

Aantrekkelijk, uitnodigend interieur

Ook de interieurinrichting is van een hoog niveau. Het verschil tussen binnen en buiten vervaagt dankzij de vele raampartijen en het feit dat de lay-out met houten shingles en de boomstammenrij doorloopt tot in de inkomhal. “Het is mijn vrouw Nele die de look & feel van het interieur bedacht heeft”, legt Koenraad Belsack uit. “Per acht à twaalf studentenkamers is er sprake van een kleurrijke gemeenschappelijke ruimte met een aantrekkelijk, uitnodigend karakter. In deze leefkeukens met aanpalende living kunnen de bewoners naar hartenlust samentroepen. Ze kunnen ook terecht in de tuin, waar we enkele leuke hoekjes, een basketbalplein en een barbecue corner ingericht hebben. Upkot staat immers voor connectieve studentenhuisvesting. De focus op de sociale interactie tussen de bewoners en het algemene community-gevoel komt sterk tot uiting in de architectuur, de inrichting en de omgevingsaanleg.”

 

Ecologische inborst

Upgrade Estate is met het Ganda Upkot-project niet aan zijn proefstuk toe. In totaal beschikt de visionaire projectontwikkelaar over twintig Upkot-vestigingen in zes Belgische steden (Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Bergen). Een belangrijke rode draad in al deze projecten is het streven naar duurzaamheid. “We zijn er enorm mee bezig, in die mate dat we er binnen onze organisatie zelfs een eigen afdeling voor hebben opgericht”, zegt Koenraad Belsack. “We zetten sterk in op hernieuwbare energie. Zo waren we een van de eersten die een BEO-veld hebben aangelegd in Gent en maken we waar mogelijk gebruik van WKK’s, cogeneratie en warmtepompen. Zonnepanelen en een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie zijn standaard en zijn dus ook in het Ganda Upkot-gebouw voorzien. Om dit alles tastbaar te maken voor onze studenten, hebben we een duurzaamheidsmascotte in de vorm van een ‘kotkip’ in het leven geroepen. Ook het feit dat we een industriële betonvlakte ingewisseld hebben voor een urban jungle getuigt van onze ecologische inborst. Honderd bomen planten in het midden van een stad: het is een nobele ingreep die het Ganda Upkot-project extra cachet geeft.”