Doorzoek volledige site
14 maart 2019

Nieuwbouw versterkt leesbaarheid Leuvense basisschool Grasmus

Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart
Illustratie | A33 / Steven Massart

A33 won het wedstrijdontwerp voor de uitbreiding van de kleuter- en basisschool Grasmus in Leuven. De nieuwbouwvleugel werd uitgewerkt als een tweeledig volume bestaande uit een ontdubbelde sokkel met een leraarskamer en sanitair op het gelijkvloers en daarboven een eenvoudig balkvolume met vier lagere schoolklassen. De centrale overdekte buitenruimte die hierdoor ontstaat, fungeert als hart van de school die de link legt tussen beide speelplaatsen via een brede trappenpartij.

Het niveauverschil en de verouderde middenvleugel op de bestaande site zorgden voor een harde scheiding tussen de twee speelplaatsen, met een moeilijke leesbaarheid tot gevolg. Het concept vertrekt vanuit de afbraak van deze minder kwalitatieve middenvleugel en het oprichten van een nieuw volume op deze plek.


Duidelijke leesbaarheid

Door de ingreep van het nieuwbouwvolume met de overdekte speelplaats eronder krijgt de site terug een heldere en duidelijke circulatie en leesbaarheid. Het materiaalgebruik langs de buitenzijde werd consequent in alle eenvoud doorgetrokken in het interieur om zo een logisch en sterk beeld te creëren op de site.

Buiten wordt een warme geelbeige gevelsteen gebruikt die refereert naar de cementtegeltjes van de bestaande vloeren van de school. Dit contrasteert met de zwarte sokkel onderaan uitgevoerd in zwarte grestegels. Het kleurconcept is doorgetrokken in het interieur met terrazzotegels in de circulatie en gele linoleum in de klassen. Op die manier zoekt de nieuwe vleugel op een eigentijdse manier aansluiting bij de bestaande modernistische architectuur.


Duurzame ingrepen

PV-panelen op het dak zorgen voor de energiebevoorrading van de school. Een gezond binnenklimaat wordt gegarandeerd door een ventilatiesysteem C+ voorzien van dakextractoren met een eigen dag-, week- en jaarprogramma. Het gebouw is uitgerust met ledverlichting met frequentiegestuurde armaturen.

GERELATEERDE DOSSIERS