Project KitCo: op weg naar een Brusselse bouwlogistiek met minder CO₂-uitstoot en vertragingen

Op een evenement in Brussel zijn de eerste concrete resultaten van het KitCo-project gedeeld met zowat 80 professionals uit de bouwsector. KitCo is een initiatief van kenniscentrum Buildwise in samenwerking met BPC Group en Shipit Multimodal Logistics, en wordt gefinancierd door Innoviris. Het project wil tonen dat kitting een efficiëntere en duurzamere logistieke oplossing biedt voor de bouw in Brussel.

Kitting is een innovatief logistiek proces waarbij diverse materialen van één of meerdere leveranciers worden gebundeld in één zending (bijvoorbeeld op een pallet) voor een specifieke taak of reeks taken. Deze kits worden vervolgens just-in-time en just-in-place geleverd op de bouwplaats via een gecentraliseerd logistiek centrum. De eerste resultaten tonen aan dat kitting leidt tot minder leveringen met bovendien minder vertraging, verbeterde kwaliteit en een sterke vermindering van de CO₂-uitstoot, diefstallen en schadegevallen op de bouwplaats.

Wat is het KitCo-project?

KitCo introduceert kitting als een innovatieve methode om de toeleveringsketen op Brusselse bouwplaatsen te optimaliseren. Dit gebeurt door materialen van verschillende leveranciers als één pakket, volgens de Just in Time/Just in Place/Just in Sequence-principes af te leveren via een gecentraliseerd logistiek centrum, het Brussels Construction Consolidation Centre (BCCC). Dit logistieke model, getest op bouwplaatsen in Brussel, wil de efficiëntie verhogen, het aantal leveringen verminderen, de opslagruimte verkleinen en het gebruik van duurzame transportmiddelen bevorderen. Daarnaast integreert KitCo digitale tools (BIM, plannen van leveringen…) in het logistieke proces om de productiviteit op werven te verbeteren in een complexe stedelijke omgeving.

Sinds de start van het project in februari 2024 is het kitting-concept getest op twee bouwplaatsen van BPC Group in Brussel: Erasmus Garden en Tervuren Square. Deze tests hebben geleid tot de ontwikkeling van een eerste economisch model en de verzameling van prestatie-indicatoren (KPI's) om de impact te objectiveren.

Veelbelovende eerste resultaten

Ondertussen kunnen de eerste conclusies getrokken worden uit het gebruik van kitting op de twee testsites:

  • Minder leveringen: het aantal leveringen op de bouwplaats is gehalveerd, wat de logistiek vereenvoudigt en kosten verlaagt.
  • Verbeterde kwaliteit: de kwaliteit van leveringen is verdubbeld dankzij een zorgvuldige voorbereiding en geoptimaliseerd voorraadbeheer.
  • Minder vertragingen: vertragingen in leveringen zijn vrijwel geëlimineerd.
    William Dockx, projectmanager bij partner Shipit Multimodal Logistics: "De gemiddelde levertijdvertraging is teruggebracht van 3 dagen naar slechts 11 minuten."
  • Vermindering van CO2-uitstoot: dankzij kitting is de CO₂-uitstoot over de hele logistieke keten, van leverancier tot bouwplaats, met een factor drie verminderd.
  • Significante daling van diefstallen op de bouwplaats.
  • Daling van de behandeltijd door de arbeiders.

Conclusies en toekomstperspectieven

“Acht maanden na de start van het project bevestigen de eerste resultaten de belangrijke rol van kitting in het verbeteren van de efficiëntie van bouwlogistiek. Deze bevindingen sluiten aan bij resultaten van soortgelijke projecten in het buitenland”, stelt Sébastien Dandoy, projectverantwoordelijke bij Buildwise. “Er moeten zeker nog verdere analyses worden uitgevoerd, met name over de werkelijke productiviteitswinsten op de bouwplaats en de inzet van digitale tools voor voorraadbeheer. In 2025 wordt dit verder onderzocht op een derde bouwplaats.”

Projectpartners Buildwise en Shipit Multimodal Logistics zoeken bijkomende bouwprojecten in Brussel die kitting willen testen en mogelijk integreren in hun processen. Buildwise kan deze projecten ondersteunen bij het reorganiseren van de logistiek. Bouwbedrijven kunnen contact opnemen met sebastien.dandoy@buildwise.be. Meer informatie over het project vind je via deze link.

Bron: Buildwise
Deel dit artikel:
Onze partners