Projectontwikkelaar enthousiast over mogelijkheden 3D-modellen

Het gebruik van 3D-modellen in het ontwerp van gebouwen en wijken wint steeds meer aan belang. Projectontwikkelaar Mevacom werkt daarvoor samen met Goedhart 3D en is zeer te spreken over de mogelijkheden die deze modellen bieden in de verschillende fases van het proces. Ellen Augustyns van Mevacom legt uit welke verschillende types maquettes ze gebruiken voor welke doeleinden en waarom ze graag een beroep doen op Goedhart Repro.

“We gebruiken de maquettes inderdaad voor verschillende doelgroepen”, klinkt het bij de projectontwikkelaar. “Zo zijn er de maquettes voor commerciële doeleinden, waarbij het project wordt voorgesteld aan mogelijke kopers. Een maquette kan ook dienen als hulpmiddel bij besprekingen met openbare instanties om de haalbaarheid of de vergunbaarheid van toekomstige projecten te toetsen. Door bijvoorbeeld een 3D-weergave te maken van het ontwerp van een nieuwe verkaveling en daar tevens ook een deel van de onmiddellijke omgeving bij te voegen krijgt een gemeente een mooi beeld van het effect van de nieuwe toekomstige verkaveling in de buurt. Tot slot zijn er ook nog de maquettes die dienen als hulpmiddel om een nieuw project voor te stellen aan de buurt en de omwonenden.”

 

Omvang en detaillering

De 3D-maquettes van Goedhart 3D bieden veel meer mogelijkheden dan de traditionele modelbouwtechnieken. De moduleerbare delen en details maken van een bouwplan een interactieve beleving.

De gebruikte schaal en detaillering van de maquette zijn uiteraard afhankelijk van het doel”, weet de projectontwikkelaar. “Een commerciële maquette is veel gedetailleerder uitgewerkt dan een maquette die dient als voorbespreking bij een openbare instantie. Bij de keuze van de schaal dient ook rekening gehouden te worden met de uiteindelijke omvang van de hele afgewerkte maquette. Te groot is immers niet praktisch en ook niet vervoerbaar.”

Christ Mertens van Goedhart 3D licht verder toe: “Schaal 1/500 wordt voor uiteenlopende zaken toegepast. Het formaat is klein en handzaam en daarom ideaal om snel een concept toe te lichten bij bijvoorbeeld een gemeentebestuur. Wanneer echter de verkoop start is een schaal 1/200 meer geschikt. Een dergelijke presentatie trekt vaak veel bezoekers en daarom is het belangrijk dat er toch wel een groter formaat op tafel staat. Toekomstige bewoners krijgen een goed beeld van de woning in het nieuw ontworpen situatieplan. Een maquette is tenslotte tastbaar en geeft een beter beeld dan alleen maar renders.”

 

Duurzaam en snel

De projectontwikkelaar werkt graag met 3D-print. “We zijn onder de indruk van de diverse mogelijkheden van detaillering, de snelle levertermijn en de duurzaamheid. Deze 3D-prints zijn veel minder kwetsbaar dan de traditionele papieren maquettes”, klinkt het. Ook de samenwerking met Goedhart 3D verloopt opperbest. “De open communicatie met en de flexibiliteit van Goedhart 3D en het feit dat zij actief meedenken aan de beste en mooiste weergave van een project maakt het een fijne samenwerking.”

 

Samenwerking

Ook Goedhart 3D is zeer te spreken over de samenwerking “We werken nu ongeveer twee jaar samen met Mevacom”, zegt Christ Mertens. “Ze zijn intussen een trouwe klant geworden die ook is overtuigd van het toepassen van maquettes. Ze kennen ons product 3D en weten ook hoe te werk te gaan om een goed eindresultaat te ontvangen.

Dankzij de ervaring opgebouwd in de afgelopen tijd, gaan ze ervan uit dat wij ons vak verstaan en iets moois leveren. Hierdoor is vertrouwen ontstaan en krijgen we een zekere vrijheid. Vaak staan wij daarom direct in contact met de architect van een project. Hierdoor ontvangen we een goede basis van het 3D model en is minder communicatie nodig met Mevacom. Daarmee benutten ze automatisch ook de sterke punten van 3D printen: snelheid, prijs en een garantie voor kwaliteit.”

 

Projecten in de kijker

Voor het project De Stroobloem in Loenhout werden verschillende maquettes gemaakt. “De eerste maquette die we lieten maken was een maquette in kleur en op zeer kleine schaal. Daardoor was deze maquette zeer klein (in afmetingen) en bijgevolg handig om ter bespreking mee te nemen was naar de gemeente; mede door die maquette kreeg de gemeente een mooi beeld van het toekomstig project en hebben ze besloten om een ‘buurtvoorstelling’ van het project te organiseren. Voor die voorstelling aan de buurt hebben we dan een grotere maquette laten maken. Op deze maquette werd de omgeving van het project weergegeven in het wit en ons gebouw zelf in grijs en groen (voor de tuinen). Op die manier kreeg de buurt een mooi beeld van hoe het project in de buurt zal worden ingepland, konden ze met eigen ogen zien hoe hoog het gebouw zou worden, etc… en werd het toekomstige project positief onthaald bij de buren.”

Ook het project Wonen aan de Vaart in Schoten is er eentje om in de spotlights te zetten. “Deze is in twee jaar tijd als het ware mee gegroeid met het hele proces dat we zelf hebben moeten doorgaan”, zegt de projectontwikkelaar. “Van een eerste voorstelling aan de gemeente (met volumes) en buurt, tot de aanpassingen die werden gemaakt op vraag van de gemeente tot de maquette die een laatste keer werd aangepast volgens de uiteindelijke verkavelingsaanvraag en die een reële weergave geeft van wat het uiteindelijk zal worden. Deze maquette zal ook voor de commerciële doeleinden gebruikt worden.”

Deel dit artikel:
Onze partners