Promat heeft in België de brandwerende verf PROMAPAINT®-SC3 op de markt gebracht, met de bedoeling om als eerste een oplossing te kunnen bieden voor het brandwerend beschermen van betonnen constructies.
Van staal naar beton
Intumescerende verf wordt al jaren gebruikt voor de bescherming van stalen constructies tegen brand. Vanaf een bepaalde temperatuur schuimt de verf op en vormt zo een isolerende laag ter bescherming van het staal. Met brandwerende verf is het ook mogelijk om betonconstructies, die bijvoorbeeld naar aanleiding van een renovatie niet de nodige brandweerstand bieden, te beschermen tegen brand. Het werkingsprincipe is hetzelfde als bij staalconstructies.
Maatregelen
Voor het aanbrengen van de verf op een betonnen ondergrond dienen er bepaalde maatregelen in acht genomen te worden. Het betonoppervlak moet proper zijn en ontdaan van vuil en vet, alvorens de verf kan worden aangebracht. Het aanbrengen van een primer is niet noodzakelijk, maar eventueel kan het beton eerst gezandstraald worden om alle onzuiverheden te verwijderen. Indien de verf wordt toegepast in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar er risico is op beschadiging, dient er een beschermende afwerkingslaag worden aangebracht. De fabrikant kan hierover de nodige informatie verschaffen.
Diktemetingen
De diktemetingen voor PROMAPAINT®-SC3 verschillen wel van die voor toepassingen op stalen ondergronden. De noodzakelijke diktes, die in de rapporten zijn vermeld, zijn droge laagdiktes (DFT of Dry Film Thickness). Om deze te bereiken dient er een overdikte te worden aangebracht, nl. de natte laagdikte (WFT of Wet Film Thickness). In de praktijk wordt het verbruik per m² bepaald om de WFT aan te brengen. Wij raden de plaatsingsfirma aan om het verbruik te registreren.
Ieder zijn Huis
Tussen 1952 en 1961 bouwde architect Willy Van Der Meeren een avant-gardistisch sociaal woongebouw in Evere. Het toen prestigieuze gebouw was dringend toe aan renovatie, en zo werd het project “Ieder zijn Huis” opgestart.
Het realiseren van brandbescherming in oude gebouwen is vaak vrij complex, aangezien de originele en historische elementen intact moeten blijven. Architectenbureau Origin besloot samen met de aannemers en de bouwheer te kiezen voor brandwerende verf.
Voor het bepalen van de juiste beschermingsdikte nam Promat contact op met professor Franssen van de Universiteit van Luik en met het I.S.I.B. Franssen maakte een uitgebreid studie van de bestaande brandweerstand van de trappen. Op basis van deze gegevens en onze rapporten voor het toepassen van PROMAPAINT®-SC3 op beton, stelde I.S.I.B. een werfadvies op.
Les Terrasses du Bois
Ook bij de verbouwing van een kantoorgebouw tot woonzorgcentrum & serviceflats “Les Terrasses du Bois” in Watermaal-Bosvoorde werd gekozen voor PROMAPAINT®-SC3. Het project werd gerealiseerd door de architectenbureaus Urban Platform en Henne & C° in opdracht van Patrimmonia Coccinelle en zal geëxploiteerd worden door de groep Armonea, een bedrijf dat vooral actief is in de zorgsector.
“Het probleem in dit gebouw waren de bestaande betonnen vloeren op de benedenverdieping, die niet voldeden aan de vereiste brandweerstand van 120 minuten”, vertelt Adrien Leclercq, Promats technisch adviseur voor de regio Brussel. Ook werd er vastgesteld dat de betonnen vloer zeer moeilijk bereikbaar was door het grote aantal nutsvoorzieningen zoals buizen voor de waterleiding, de centrale verwarming en elektriciteitskabels.
Hier was vooral het feit dat het om watergedragen verf gaat een voordeel: dat maakt het werken in kleine en slecht geventileerde ruimtes een stuk comfortabeler.