PTV 105 integreert infiltrerende huisaansluitputjes en straatkolken

Enkele jaren geleden werd door de fabrikanten van straatkolken en huisaansluitputjes nagedacht over hoe ze deze producten ook konden betrekken in het duurzaam maken van de weginfrastructuur. Vanuit die doelstelling ontstonden infiltrerende varianten. Na verschillende ontwerpen en testen in situ is de sector nu klaar voor de volgende stap: normering en certificatie. Probeton herwerkte hiervoor alvast de PTV 105 voor de integratie van deze duurzame varianten, zo staat te lezen op de website van Federatie van de Betonindustrie

Vanwege de steeds stijgende vraag naar een oplossing voor wateroverlast en waterschaarste, is er sinds enkele jaren een variant in het leven geroepen op de traditionele straatkolk, die ervoor zorgt dat het hemelwater niet wordt afgevoerd naar de riolering, maar ter plaatse wordt geïnfiltreerd in de ondergrond. Hiermee willen de prefab betonfabrikanten hun steentje bijdragen aan de toenemende vraag naar klimaatvriendelijke producten. Uit eerder geplaatste proefprojecten is gebleken dat deze producten bijdragen aan een oplossing voor bovengenoemde problemen.

 

Herwerking PTV 105

Tijd voor de sector dus om een volgende stap te zetten met de normering en bijhorende certificering van dit nieuwe product. Daarom herwerkte Probeton, op vraag van de sector, de PTV 105. Tot heden beschreef deze PTV alleen de klassieke huisaansluitputjes en straatkolken, maar nu zijn ook infiltrerende varianten opgenomen. Opdrachtgevers kunnen dus in de bestekteksten eenvoudig verwijzen naar deze PTV.

Bij de aanpassing van deze PTV werd uiteraard rekening gehouden met de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, opgesteld door de Vlaamse regering. Ook de voorschriften die gelden in Wallonië en Brussel werden in het achterhoofd gehouden bij de ontwikkeling van de nieuwe PTV. Meer concreet werd tijdens het opstellen van de teksten rekening gehouden met de informatie die de bouwheer nodig heeft om, mits de nodige berekeningen, na te gaan of het ontwerp de toets aan de verordening doorstaat.

Voor dit nazicht is er nood aan de exacte infiltratieoppervlakte en het buffervolume van de infiltratievoorziening. Daarom dient de fabrikant, die producten levert volgens PTV 105, vanaf heden volgende parameters vast te leggen: buffercapaciteit, totale doorlatende oppervlakte, infiltratiebuffercapaciteit en infiltratieoppervlakte.

Naast het definiëren van deze begrippen bepaalt PTV 105 ook de doorlatendheid van de producten. Deze is vastgelegd op 1l/s en verzekert dus, als de gehele structuur rond de producten dit aankan, de huisaansluitputjes en straatkolken conform PTV 105 bij een toevoer van hemelwater aan 1 l/s, deze hoeveelheid volledig laat infiltreren in de ondergrond.

 

Straatkolken als voorfilters

Tijdens de bespreking van PTV 105 werd door de opdrachtgevers geopperd dat ze de straatkolken in de toekomst ook als voorfilter willen gebruiken voor aangesloten infiltratievoorzieningen, bijvoorbeeld wanneer de overstort van de straatkolk is aangesloten op poreuze betonbuizen. Hiertoe werd bepaald dat, voor de straatkolken type A/I, de horizontale inwendige oppervlakte niet kleiner mag zijn dan 0,38 m2. Mits deze oppervlakte wordt gehaald, kan deze straatkolk aan voorfilter worden beschouwd en zal deze dus het hemelwater zuiveren voordat het eventueel via de overloop terechtkomt in een lager gelegen infiltratievoorziening. Dit bespaart onderhoud en reiniging van dit lager gelegen systeem.

De producten conform PTV 105 kunnen daarnaast geleverd worden met BENOR-certificaat, zodat de eindgebruiker zeker is van de kwaliteit en conformiteit van de producten.

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners