Publieksjury Belgian Building Awards nomineert 6 projecten voor eigen shortlist

Na de vakjury heeft nu ook de publieksjury van de Belgian Building Awards een shortlist samengesteld. Eén van deze 6 projecten zal de publieksprijs winnen. Het is de eerste keer dat er voor de Belgian Building Awards ook een publieksprijs zal toegekend worden.

De shortlist bestaat uit 6 uiteenlopende projecten van verschillende schaal en typologie: woning Brecht & Nele (Atelier Vens Vanbelle), Tripelhuis in Antwerpen (BULK Architecten), het Wintercircus in Gent (BARO Architectuur, SUMProject, Atelier Kempe Thill & aNNo architectuur), Gummarushof in Mechelen (DENC-Studio, Bureau Bouwtechniek en Witteveen+Bos), NovaCity in Anderlecht (DDS+ en &bogdan) en Kapel Onze-Lievevrouw ten Beukenboom in Ninove (GAFPA), 

Architectuur is er in de eerste plaats niet voor de architecten zelf, maar wel voor de opdrachtgevers en de gebruikers. Daarom is het jammer dat zij bij de toekenning van awards geen stem krijgen. Om daar verandering in te brengen hebben FISA/Batibouw en Palindroom besloten om dit jaar ook een publieksjury samen te stellen die zijn eigen shortlist en winnaar naar voren mocht schuiven. De vijf leden van deze jury zijn Michael Poelmans uit Hasselt, Gabriël Ysebaert uit Merchtem, Dimitri De Cock uit Bornem, Christophe Meersman uit Asse en Marie-Anne Bervaes uit Wemmel. Geen van hen heeft beroepshalve een link met de bouwsector.

De vakjury had eerder, verdeeld over drie categorieën (3-2-1-Façade, Mixed Use en Sustainability) 17 projecten genomineerd voor hun shortlists. Het was uit deze projecten dat de publieksjury zijn eigen keuze kon maken, zonder daarbij rekening te houden met de categorie waarin ze genomineerd waren.

Welk project uiteindelijk de publieksprijs wint, zal bekendgemaakt worden op dinsdag 14 maart, de eerste dag van Batibouw, tijdens een evenement waarop ook de prijzen van de vakjury en de Product Innovation Award bekendgemaakt zullen worden.

U kan de projecten bekijken op de website www.belgianbuildingawards.be/nl/shortlist-bba-2023.

Deel dit artikel:
Onze partners