Quetin, een Hasseltse schoenenwinkel met een rijkelijk familieverhaal, ondertussen geschreven door drie generaties. Nu de derde generatie aan roer is, kreeg UAU collectiv de kans om een hoofdstuk aan het verhaal van dit familiebedrijf toe te voegen met een nieuw architecturaal concept voor de winkel.
“Ik kwam een mooi meisje tegen. Haar ouders verkochten schoenen en uiteindelijk kwam ik dankzij het meisje in de schoenenwinkel terecht,” vertelt Walter Quetin. Deze uitspraak wordt, net zoals de zaak Quetin, overgedragen van generatie op generatie. UAU collectiv trachtte een architecturaal concept uit te werken in lijn met het familiebedrijf. Optimale kwaliteit, klantvriendelijkheid en service zijn de kernwaarden van de familie. Dit werd vertaald naar het ontwerp met oog voor kleinschaligheid, emotie en diverse sferen.
Open structuur
De aanwezige betonstructuur van het pand was een ontdekking in de afbraakfase en het blootleggen ervan gaf het pand meteen een uniek karakter. De architecturale structuren zorgen ervoor dat er verschillende kamers vormgegeven worden met elk hun eigenheid. Er werd een grote openheid gecreëerd door de etalage op te vatten als een catwalk en zo de verbinding aan te gaan met de straatkant. Hierdoor ontstaat een doorzicht voor de passant, waardoor de uitstraling van het interieur bij de passage al zichtbaar is en vroegtijdig een beleving creëert.
Het concept van openheid dat UAU collectiv voorstelde was een gewaagde omwenteling van het oorspronkelijke interieur, maar wierp zijn vruchten af bij de opening. Ondanks dit grote verschil vonden naast vertrouwde klanten ook nieuwe gezichten hun weg naar de winkel.
De materiaalkeuze is sober maar karakteristiek en rijkelijk. De combinatie met de brute architecturale betonelementen vormt nog een extra stimulans die nieuwe klanten prikkelt om binnen te komen en Quetin Schoenen te ontdekken in zijn nieuwe gedaante.