Raamrenovatie voor ambassadeurswoning

Ook een ambassadeurswoning heeft weleens een renovatie van de ramen nodig. Belisol trok naar een stukje Monaco in Ukkel om er de houten ramen te vervangen.

Op enkele kilometers van de Brusselse binnenstad, doet weinig in deze woning vermoeden dat we in België zijn. Deze prachtige villa doet echter dienst als ambassadeurswoning. De vele foto’s van het vorstenhuis, schitterende lichtinval en zuiders ingerichte tuin dragen bij tot de internationale en prestigieuze allure van de ambassadeurswoning. 

 

Statige villa

Van buitenaf oogt het huis statig en uitnodigend tegelijkertijd en eens we door de grote witte voordeur stappen – het pièce de résistance –verwelkomt het interieur ons met een gelijkaardig contrast. Modern wit en antieke decoratie vloeien naadloos in elkaar over en werkelijk elk stuk kreeg een doordacht uitgekozen bestemming. 

 

Een ‘oui’ van Monaco

“Twee à drie jaar geleden kregen we een offerteaanvraag van de vorige ambassadeur die in de woning verbleef”, zegt Didier de Martelaere van Belisol Ukkel. ”Hij was de vierde ambassadeur van Monaco op rij die hier verbleef en de ramen waren aan vernieuwing toe.” 

“Logisch”, vervolgt Didier, “want de ramen met enkel glas isoleerden bijzonder slecht.” De eerste offerteaanvraag betrof enkel de bovenste verdieping. 

“Zoals de procedure dat voorschrijft, vroeg het vorstendom Monaco een offerte aan drie verschillende partijen. Na een persoonlijk gesprek met de ambassadeur in onze vestiging waar we de noden tot in de puntjes bespraken, zoals bij elke klant,  kregen we van Monaco het nodige vertrouwen.”

Naar de doorslaggevende reden is het natuurlijk gissen, maar Didier meent dat naast prijs en kwaliteit ook de naam een rol speelt. “Belisol is een bekend merk met veel filialen. Dat was volgens mij ook bepalend voor hun keuze.”

 

Houten ramen met hoogrendementsglas

Gezien de isolatievraag, ging de voorkeur uit naar dubbel glas met een Ug-waarde van 1,1. Verder koos Monaco voor houten ramen met kruisverdeling, bijna een exacte kopie van de originele ramen. 

“Het authentieke karakter van de woning respecteren, maar dan wel met ramen die aan de isolatienormen voldoen, dat was het doel.” Extra handig bij nieuwe houten ramen is dat je ze al in de fabriek kant laten schilderen met de lakverf naar keuze, meteen goed voor tien jaar. 

 

Renovatieronde twee: de benedenverdieping 

Vorig jaar was het tijd om de nieuwe imposante voordeur, acht balkondeuren en drie andere deuren op de gelijkvloerse verdieping aan te pakken.  Gelaagd glas zorgt hier voor minder geluidshinder en meer veiligheid doordat inbrekers minder snel binnen geraken. 

De werken vereisten best wat technische hoogstandjes. “De grootste uitdaging voor onze plaatsers was werken rond het houtwerk, dat de binnenmuren van de woning zo goed als helemaal omgeeft. Ook beneden moesten de balkondeuren en deuren een exacte kopie zijn van het origineel: stijl, kleuren en inclusief alle details.”

“We imiteerden alle originele elementen, denk maar aan de extra panelen voor meer reliëf onderaan de grote, statische balkondeuren”, vervolgt Didier. “We behielden ook de luiken en traditionele klinken van de woning, maar zorgden wel voor nieuwe sponningen en raamsystemen. De ramen kun je nu ook op de kiepstand plaatsen.” 

Hoe beter en hoe meer in detail we de balkondeuren en deuren bekijken, hoe moeilijker het wordt om te achterhalen wat er authentiek is en wat nieuw. Alles vloeit naadloos in elkaar over, ook in synergie met het interieur. 

 

De entree van een (zonne)koning

Het grote paradestuk is de voordeur. In de eerste plaats door de gigantische proporties, maar ook door de afwerking met twee gezichten. “Aan de buitenkant is de voordeur vlak met behoud van het ijzeren decoratiestuk, aan de binnenkant werkten we met gekruist hout én spiegels, net zoals de binnendeuren. Zo’n totaal verschillende afwerking is best uniek en geen eenvoudige klus”, aldus Didier. 

Ook de zon boven de voordeur is geen standaardwerk. “Normaal werken we voor het uitsnijden van gebogen ramen met mathematische modellen. We meten dan de lengte, de hoogte en de graden van de cirkel en maken op basis van die drie elementen onze berekeningen. 

Bij deze voordeur zit het anders, want dit is geen boog met een wiskundige structuur. In dat geval tekenen we de afmetingen over en sturen we een mal met dezelfde afmetingen naar de fabriek, die er dan mee aan de slag gaat voor het uitsnijden van het raam.” En zo past het nieuwe perfect in het oude, ook in deze woning.

Bron: Group-a
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners