RAAR MAAR WAAR. Architect hergebruikt oude windmolenwieken voor parkeergarage

Een Zweedse architect heeft plannen onthuld om een parkeergarage te creëren met behulp van afgedankte windmolenwieken. Deze wieken zijn afkomstig van een gedemonteerd windpark van energiebedrijf Vattenfall in Denemarken. Met dit project beoogt de architect het potentieel van hergebruik te benadrukken.

Windmolens aan het einde van hun levensduur zijn grotendeels recyclebaar, maar het recyclen van wieken is vaak een uitdaging vanwege de complexe samenstelling van lichte maar robuuste materialen, zoals bepaalde vezels en hars. Daardoor belanden veel wieken momenteel op de afvalberg.

Zweeds architect Jonas Lloyd beschouwt deze robuustheid juist als een waardevolle eigenschap die behouden moet blijven. Voor een parkeergarage in Lund, Zweden, pleitte hij daarom voor het gebruik van afgedankte windmolenwieken als bouwmateriaal. Zijn ontwerp maakt gebruik van wieken van een ontmanteld windmolenpark van Vattenfall.

 

Groene muren

Lloyd betoogt dat windmolenwieken ideaal zijn voor parkeergarageconstructies, omdat de muren van dergelijke gebouwen grotendeels open moeten zijn om het risico op brand en explosies te minimaliseren. Normaal gesproken worden staal en beton gebruikt voor deze constructies, maar door gebruik te maken van oude windmolenwieken krijgen niet alleen bestaande materialen een tweede leven, maar worden ook nieuwe grondstoffen bespaard.

Naast de wieken gebruikt de architect groene muren om insecten aan te trekken. Het dak van de garage wordt bedekt met zonnepanelen, waarvan de opgewekte energie wordt opgeslagen in batterijen. Deze energie kan worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden die in de garage worden geparkeerd.

 

Andere initiatieven

Er zijn ook andere initiatieven om te voorkomen dat windmolenwieken op de vuilnisbelt belanden. Vattenfall heeft als doel gesteld om respectievelijk 50 en 100 procent van de wieken tegen 2025 en 2030 te recyclen. Deze kunnen worden gebruikt als frame voor zonnepanelen, andere bouwmaterialen en zelfs als grondstof voor ski's.

Windmolenbouwer Vestas heeft een methode ontwikkeld om het composietmateriaal in wieken gemakkelijker uit elkaar te halen, waardoor verschillende toepassingen mogelijk worden. Daarnaast werken Amerikaanse onderzoekers aan hars voor windmolenwieken gemaakt van biobased materialen, die gemakkelijk recyclebaar zijn zonder veel energie of schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Bron: Change Inc.
Deel dit artikel:
Onze partners