Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuurlijke habitat beschermen en versterken. De ruimte zal in mei 2022 opengaan voor bezoekers.

Deze hotelkamer met de naam Biosphere is de nieuwste toevoeging aan het Treehotel, dat individueel ontworpen kamers ter beschikking stelt van zijn gasten. De ruimtes werden ontworpen door de meest gerenommeerde Scandinavische architecten, waaronder Snohetta, Rintala Eggerstsson en Thal & Videgard.

BIG werd door oprichters Kent en Britta Johnsson-Lindvall uitgenodigd om in 2020 de achtste kamer te ontwerpen. Gelegen in het kleine dorpje Harads op ongeveer 70 minuten van de luchthaven van Lulea in Zweeds Lapland, werd de 34m2 Biosphere onderdeel van het omringende bos. Met het kamerontwerp trachtte BIG wilde dieren op een natuurlijke wijze aan te trekken tot de constructie, zodat hotelgasten volledig ondergedompeld kunnen worden in de groene omgeving.

 

Het interieur

Biosphere is toegankelijk via een hangende brug die van de grond naar de toppen van de bomen helt. Het interieur bevat rijke, donkere en organische materialen die geïnspireerd zijn op het omringende landschap, waardoor de blik van de bezoekers naar buiten wordt geleid en wordt gericht op de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

In de open kamer heerst er een bepaalde eenvoud, die een scala aan ervaringen mogelijk maakt in een relatief kleine ruimte. Door de individuele afmetingen van de vogelnesten te variëren en ze naar buiten uit te breiden, kan licht de binnenruimte binnendringen zonder het uitzicht naar buiten te belemmeren. De nieuwe hotelkamer werd in een ecologische habitat verwerkt, waardoor de gasten de kans krijgen om de vogels van dichtbij te observeren en zich in het epicentrum van de natuur te bevinden. Bezoekers hebben toegang tot een dakterras – dicht bij de boomkruinen – dat een uitzicht van 350 graden op het bos biedt.

 

Biosfeer en de vogelpopulatie

Treehotel staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan hutten, waarbij elke hut een eigen identiteit heeft en op een andere manier interageert met het omringende bos. Biosphere versterkt de focus op duurzaamheid en natuurtoerisme door bij te dragen aan het behoud van de lokale vogelpopulatie, die momenteel lijdt aan een neerwaartse spiraal.

“Uit inventarisaties in de provincie Norrbotten, die zowel door ons als ornithologen en het provinciebestuur zijn uitgevoerd, blijkt dat de vogelpopulatie achteruitgaat. De bosbouw heeft geleid tot een vermindering van het aantal natuurlijke holtes in bomen waar broedvogels nestelen. Het aanbrengen van vogelnesten is dan ook een belangrijke maatregel om te nemen. Bovendien leidt de klimaatverandering ertoe dat de insectenplaag vroeger in het jaar plaatsvindt en voorbij is tegen de tijd dat de vogeleieren uitkomen. De demonstratie van vogelnesten met voedselvoorraden, is een belangrijk steunmechanisme voor de dieren, maar kan bezoekers ook inspireren om iets gelijkaardigs te doen,’” verklaarde Ulf Ohman, voorzitter van de Norrbotten Ornithologische Vereniging.

Bron: BIG
Deel dit artikel:
Onze partners