Moet de bijenbaksteen de biodiversiteit in onze steden helpen bevorderen? Wel als het van het Engelse Brighton and Hove afhangt. Daar heeft het plaatselijke stadsbestuur de integratie van de zogenaamde ‘bee brick’ onlangs verplicht voor alle nieuwe gebouwen hoger dan vijf meter, net als nestkasten voor gierzwaluwen. Raar maar waar.
Deze bee bricks lijken op klassieke bakstenen, maar zijn voorzien van enkele smalle openingen waarin solitaire bijen hun nesten kunnen bouwen. Net zoals in ons land is het aantal (wilde) bijen ook in het Verenigd Koninkrijk al jaren sterk aan het dalen, en dit is een van de maatregelen waarmee het stadsbestuur die evolutie een halt wilt toeroepen.
Faye Clifton van Green&Blue, een Engels bedrijf dat dergelijke bijenbakstenen produceert, laat op Dezeen optekenen dat zij met hun bakstenen een bestaand type nest recreëren dat populair is bij solitaire bijen maar dat schaars wordt omwille van onze moderne bouwtechnieken. “Vroeger zaten bijen in verbrokkeld metsel- en baksteenwerk maar tegenwoordig zijn gebouwen zo perfect dat alle openingen geblokkeerd zijn”, klinkt het. De bee brick is trouwens alleen maar effectief in de nabijheid van bijvriendelijke beplanting.
Een aantal wetenschappers uitte in The Guardian twijfel over de maatregel die allesbehalve afdoende zou zijn om een echt verschil te maken voor de biodiversiteit. De speciale bakstenen zouden ook ziektes kunnen verspreiden en mijten aantrekken. "Er is veel doortastender actie nodig en deze bakstenen kunnen gemakkelijk gebruikt worden voor greenwashing door projectontwikkelaars", liet professor biologie aan de University of Sussex Dave Goulson optekenen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.