Raar maar Waar: opblaasbare ‘domes’ zijn bestand tegen natuurrampen

Opblaasbare constructies die gebouwd zijn om aan natuurrampen te weerstaan. Raar maar waar en ze worden ‘monolithic domes’ genoemd. De constructies zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten en zijn intussen een wereldwijd fenomeen. Vandaag zijn al talloze opblaasbare woningen, scholen, sportcentra en zelfs kerken realiteit.

De constructies zijn opgebouwd uit een sterke opblaasbare ‘Airform’, gewapend beton en polyurethaan isolatieschuim. Ze beantwoorden aan de FEMA-standaarden om tornado’s, orkanen en aardbevingen te weerstaan. FEMA is het Federal Emergency Management Agency van Homeland Security in de VS. De constructies zijn kostenefficiënt, milieuvriendelijk, erg duurzaam en makkelijk in onderhoud. Een ‘monolithic dome’ gebruikt 50 % minder energie om te verwarmen en te koelen dan een standaard gebouw met dezelfde afmetingen.

De constructies kunnen in alle klimaten gebouwd worden en zijn geschikt voor elke locatie. De eerste ‘domes’ zijn ontwikkeld in de jaren zeventig en intussen zijn ze te vinden in bijna elke staat van VS, Canada, Zuid-Amerika, Australië, Azië, Afrika en in Europa.

Bron: Monolithic Domes
Deel dit artikel:
Onze partners